el pols sobiranista

Les bases de l'ANC esmenen la direcció i rebutgen demanar una llista unitària si hi ha eleccions generals

La plataforma independentista acceptaria un referèndum si no frena el procés sobiranista i no descarta la DUI

L'entitat aprova celebrar la Diada amb actes a cinc ciutats

 

  / EFE / SUSANNA SAEZ

2
Es llegeix en minuts

"Unitat política" però no candidatura unitària. Les bases de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han rebutjat aquest diumenge impulsar una llista conjunta a l'estil Junts pel Sí en el cas que es repeteixin les eleccions generals espanyoles i s'han limitat a reclamar un objectiu comú a les forces sobiranistes que hi concorrin. D'aquesta manera, els membres de la plataforma independentista han esmenat la proposta inicial de la direcció, que advocava per repetir en els comicis a les Corts la coalició CDC+ERC+independientes (tal com ha reclamat Convergència) i han optat per esquivar aquesta tesi (tal com desitjava Esquerra). 

El conclave de l'ANC, celebrat al pavelló del Nou Congost de Manresa amb la participació d'unes 2.000 persones -entre elles representants de CDC (Jordi Turull i Lluís Corominas), d'ERC (Laura Vilagrà i Isaac Peraire), de la CUP (Albert Botran) i de Catalunya Sí que es Pot-, ha fixat també per al 14 de maig la data de les eleccions internes. Aleshores es renovaran 15 membres del secretariat nacional i es votarà el president, càrrec que actualment ocupa Jordi Sànchez, que ha evitat anunciar si optarà a la reelecció després d'unes setmanes en què ha crescut la tensió entre les diferents sensibilitats ideològiques que integren l'entitat.

ESTATUTS MODIFICATS

De moment, la jornada ha servit per modificar els estatuts de l'associació i agilitzar el seu funcionament, encara que menys del previst: finalment ha quedat desestimada la proposta que el màxim dirigent de l'Assemblea sigui elegit directament per les bases sense passar per una segona ronda de votacions en què només participen els membres del secretariat. En les últimes eleccions l'escriptora Liz Castro va ser la que va obtenir més suports en la primera fase, però en la votació definitiva la direcció va optar majoritàriament per Sànchez, fet que va aixecar polèmica.

Jordi Sànchez

PRESIDENTE DE LAANC

"La independència de Catalunya arribarà si pot ser amb les urnes i, si no, amb el mandat del 27-S"

Aquest debat ha quedat difuminat en una jornada que ha servit a més per aprovar els actes de celebració del pròxim Onze de Setembre. La direcció havia rebutjat intentar batre rècords d'anys anteriors amb un altre gran acte multitudinari i per a la pròxima Diada es preveu una convocatòria que constarà de cinc actes, quatre d'ells descentralitzats i simultanis i un altre en Barcelona organitzat perquè tingui una "gran projecció internacional". Es pretén iniciar així formalment el "procés constituent".

SENSE RENUNCIAR A LA DECLARACIÓ UNILATERAL

En aquest full de ruta 2016-2017, l'ANC també ha aprovat acceptar un referèndum d'autodeterminació si l'Estat ho plantegés, però sempre que aquest no frenés el procés i sense que això impliqui renunciar a una declaració unilateral d'independència (DUI) si aquest plebiscit segueix sense plantejar-se. "Si podem, ho farem amb les urnes i, si no, ho farem amb el mandat del 27-S", ha advertit Sànchez. Ha animat els representants institucionals, entre els quals hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a "no tenir por" de desobeir l'Estat.

Josep Sabaté

membre del secretariat de l'anc

"El pròxim Onze de Setembre començarem el procés constituent de la república catalana"

Notícies relacionades

En aquesta línia, l'Assemblea té previst convocar a principis de l'estiu un acte de suport als càrrecs electes imputats per recolzar el procés independentista i portar actes de "desobediència" a les institucions estatals. Així mateix, una delegació delegació cultural i política de l'entitat celebrarà una Setmana Catalana al Món, en què es farà arribar a diverses ciutats el missatge que "Catalunya està immersa en un procés constituent".

HOMENATGE A MURIEL CASALS

L'acte s'ha iniciat amb un emotiu homenatge a Muriel Casals, que va ser presidenta d'Òmnium Cultural i diputada de JxSí i va morir el 14 de febrer a causa d'un accident.