LES PORTADES DE LA PREMSA

L'Aznar caçat pel fisc no hi cap a les portades dels diaris de Madrid

L'empresonament de l'exbanquer Mario Conde per blanqueig és el fil conductor del quiosc mentre el jutge Pedraz divulga 'urbi et orbi' la resolució a Twitter

'Público' augura que el PP i el PSOE perdran un milió de vots. 'La Razón' diu que Díaz vol que Sánchez s'abstingui si no pot governar després del 26-J

portada-periodico-14-04-2016

portada-periodico-14-04-2016

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La tornada de l'exbanquer Mario Conde a la presó és el fil conductor de la primera edició de la premsa de Madrid i Barcelona d'avui, en un quiosc on set dels vuit rotatius es fan ressò a primera pàgina del desenllaç de l'eliminatòria de la Champions entre l'Atlètic i el Barça.

El que crida més l'atenció, amb tot, és que cap dels rotatius de la capital del regne ni tan sols es digna a mostrar a portada que tot un expresident del Govern com Aznar va ser caçat i multat per la Hisenda de Montoro el 2014 per eludir impostos el 2011 i el 2012, notícia que obre 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO, i que havia donat en exclusiva el digital 'OK diario'.

UN MINISTRE I UN ALCALDE 

Els problemes del ministre Soria -enfangat en les arenes movedisses d'un carrusel de falses rèpliques i contradiccions- pels seus càrrecs en una empresa familiar, UK Lines Limited, vinculats a una companyia 'offshore' del mateix nom a les Bahames, segons els 'papers de Panamà', es mantenen en primer pla. Encara que la pena de portada la comparteix amb un altre coreligionari del PP: José Torres Hurtado, el detingut alcalde de Granada per una trama de delictes urbanístics greixada en els seus 13 anys en el càrrec nassarita.

De Soria, 'El Mundo' explica que al partit conservador s'escampa el malestar per la dinàmica del cas, encara que 'El País' sosté que Rajoy el recolza. A Torres tothom el dóna per fulminat políticament pel PP.

AZNAR, MONTORO I MONEDERO    

Tornem a Aznar. La premsa de Madrid no li fa lloc a la portada. Però ho explica, encara que d'aquella manera. 'El País' el deixa a baix de la pàgina, i titula que l'expresident "s'enfronta al ministre Montoro pels seus problemes amb Hisenda". 'El Mundo' obre pàgina amb aquest titular: "El PSOE demana que Montoro expliqui la seva cita amb Aznar". 'Abc' titula: "Montoro admet que es va reunir amb Aznar, però no confirma la multa". La que no es talla és la marianista 'La Razón' del flamant comissari honorari, Marhuenda: "Montoro multa Aznar per usar una societat per pagar menys impostos".

L'únic editorial del tema el trobareu a EL PERIÓDICO ("Aznar també recorre a l''optimització fiscal"), que denuncia el greuge que suposa per als que paguen el que deuen al fisc unes pràctiques tan esteses que fins i tot hi incorria el llavors dirigent de Podem, Monedero, que es va esmenar dins del termini després d'haver sigut assenyalat públicament per Montoro i haver pagat la pena de portada i la retirada de la primera línia política.

DENÚNCIA ARXIVADA

I parlant de Podem, el Tribunal Suprem va arxivar ahir la denúncia de Manos Limpias contra el suposat finançament d'aquesta formació i els seus dirigents des de Veneçuela i l'Iran per dinamitar la democràcia espanyola. La denúncia recollia l'informe policial que tantes portades de glòria va donar a la caverna. Però no ho busqueu avui a la portada ni tampoc gaire destacat a les pàgines interiors de l''Abc' i 'La Razón'.

És clar que són per a nota els titulars de la notícia d''El Confidencial' ('El Tribunal Suprem treu importància a l'informe de les subvencions a Iglesias i Errejón") i d''El País' ("El Suprem retreu al sindicat que denunciï sense proves").

DÍAZ I SÁNCHEZ A SEVILLA

Del procés d'investidura espanyol, part de la premsa madrilenya mira avui a Sevilla. Aquí teniu la foto de portada d''El País' de Susana Díaz amb el seu nadó i Pedro Sánchez. I aquí teniu 'La Razón' aprofitant aquesta cita per convertir-la en la seva primera notícia interior, que anuncia als baixos de primera. Títol: "Díaz encoratja que Sánchez doni l'abstenció al PP si no pot governar el 26-J". Subtítols: "La presidenta defensa que, si es repeteixen els resultats del 20-D, els socialistes s'han de rearmar a l'oposició. Es perfila una campanya en què es rebaixarà el to contra el PP i només es carregarà durament contra Rajoy". La crònica no aporta cap dada que això fos el que la presidenta andalusa li va dir ahir a Sánchez. Però tant és, ¿oi?

L'editorial no té pèrdua: "Un pacte per al 26-J: facilitar el Govern al partit més votat".

DE DINERS I SONDEJOS DE CARA AL 26-J 

I pel que fa a les eleccions, l''Abc' descobreix que els Pressupostos Generals de l'Estat per a aquest 2016 que van apariar Rajoy i Montoro l'estiu del 2015 no consignen els més de 150 milions d'euros que es calcula que costarà repetir les eleccions.

I el digital 'Público' us serveix l'entrega demoscòpica del dia, que posa en qüestió algunes consideracions comunes en altres enquestes. La firma Carlos Enrique Bayo. Titular: "El PP i el PSOE perdrien un milió de vots cadascun en unes altres eleccions, però C's sumaria majoria de dretes". Entradeta: "Malgrat que molts sondejos 'precuinats' auguren l'enfonsament de Podem en unes noves generals, segons l'estimació del gabinet demoscòpic JM&A per a 'Público', els que realment rebran una patacada són els dos grans partits, mentre que els seguidors d'Iglesias superaran els socialistes en vots (encara que no en escons). La majoria absoluta quedarà en mans d'un Ciutadans en ascens imparable". Aquí el teniu.  

 UN ALTRE COP CONDE

Per acabar, com que el món digital és cada vegada menys virtual, consignem que el jutge Santiago Pedraz va fer pública 'urbi et orbi' per Twitter la resolució d'empresonament de Conde i del seu advocat, així com l'arrest domiciliari d'Alexandra, la filla del banquer. Vegeu-ho. Fins i tot ho podeu votar i retuitejar:

  

I si us interessa què se n'ha fet d'aquell fenomen del triomfant banquer engominat a l'Espanya que adorava el ‘vedell d'or’ en la dècada del 1980, us seran d'utilitat un article d'Ana R. Cañil a 'El Diario' ("De l''honoris causa' de Conde al casament de la filla d'Aznar, el capitalisme patri") i un altre de Jesús Cacho ("Mario Conde i la droga del poder") a 'Vozpópuli'.                   

TITULARS DE PORTADA

El País

"La taca de corrupció del PP s'estén a Granada"; "La nova ofensiva d'Al-Assad amenaça el diàleg a Síria"; "Trobada de Díaz i Sánchez a la Fira de Sevilla"; "El jutge envia Mario Conde a la presó per delicte fiscal i blanqueig"; "Un telèfon de l'esperança a la frontera".

El Mundo

"Soria també va firmar l'acta anual de la societat que no reconeix"; "Herrera es rebel·la contra Montoro"; "Sant Sebastià presenta ETA com un 'fenomen polític i cultural"; "Primer pas del Suprem per investigar la jutge Rosell"; "El PP suspèn l'alcalde de Granada després de ser detingut per corrupció"; "Griezmann fulmina el Barça"; "Mario Conde torna a la presó".

Abc

"Madrid fa doblet a la Champions".

La Razón

"Mario Conde, torna el pres 9435726448"; "L'Atleti noqueja el campió: s'imposa (2-0) al Barça"; "El PP expulsa l'alcalde de Granada imputat per deu delictes"; "Díaz adverteix a Sánchez que haurà de donar l'abstenció al PP si no pot governar després del 26-J".

Ara

"Divisió a l'ANC sobre els actes de la Diada"; "Decepció blaugrana"; "El jutge envia Mario Conde i el seu advocat a la presó"; "Junqueras obre la porta a apujar els impostos"; "Fer un màster serveix per tenir un salari més alt".

El Punt Avui

"Junqueras: 'L'objectiu de dèficit és inassumible"; "Fora de la Champions"; "Red Eléctrica calcula en 100 milions l'estalvi de la MAT"; "Entesa al Macba per evitar el judici pel cas de censura"; "El jutge envia a la presó Mario Conde".

La Vanguardia

"Hisenda va multar Aznar per eludir pagar impostos"; "L'arrest de l'alcalde de Granada torna a tocar el PP"; "Mario Conde torna a la presó, ara per blanqueig de diner"; "El Barça s'ofega al Manzanares"; "Una iniciativa de Rabat acosta israelians i palestins"; "Zapatero serà a la Comissió de la Veritat de Maduro"; "Un bypass permet a un tetraplègic moure la mà"; "Pla per fer del cinema Imax un teatre espectacle"; "Barcelona desmantella una finca amb pisos de 15 m2".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Aznar, caçat per Hisenda"; "Mario Conde, a la presó per blanqueig"; "Adéu a la Champions"; "Un dispositiu permet a un tetraplègic moure la mà amb el pensament"