LES PORTADES DE LA PREMSA

L'ultimàtum del Rei i la remuntada de Cristiano copen el quiosc

Els negocis opacs de Mario Conde i de José Manuel Soria són destacats en algunes portades

Preocupació a l'FMI pel risc d'una aturada en l'economia mundial

portadaavui1304

portadaavui1304

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

L'últim intent del Rei per evitar una nova convocatòria electoral i la remuntada del Reial Madrid gràcies als tres gols de Cristiano Ronaldo són les notícies més destacades aquest dimecres pels diaris de Barcelona (a la capital catalana, només la primera informació, és clar) i els de Madrid (els quatre rotatius es postren davant l'heroi lusità).

Els detalls de les fosques operacions financeres de Mario Conde i del ministre José Manuel Soria en paradisos fiscals diversos són les úniques novetats que criden l'atenció de les portades, que també es fixen en la petició d'audiència de Carles Puigdemont Mariano Rajoy i el moderat pessimisme del Fons Monetari Internacional (FMI) davant algunes nuvolades que s'han observat en l'economia mundial. 

DETERIORAMENT ECONÒMIC GLOBAL

'La Vanguardia' editorialitza sobre les previsions -molt poques vegades encertades- de l'FMI: "Una nova recessió a escala planetària no s'entreveu per ara a l'horitzó, però els riscos que es produeixi es podrien accelerar perillosament si es mantingués el deteriorament de l'activitat global que observa, amb pessimisme, l'FMI".

LA MALA IMATGE D'UNES ALTRES ELECCIONS

'El Mundo' aborda "l'últim i lloable intent" de Felip VI d'evitar l'eleccions i sentencia a l'editorial: "S'ha de començar a assumir que, per desgràcia, estem encaminats a unes noves eleccions, fet que suposarà allargar el període d'interinitat del Govern, a més del cost d'imatge que això tindrà per a Espanya".

Un cost d'imatge en aquests moments més difícil de calcular que el cost de l'organització d'unes noves eleccions. EL PERIÓDICO ressalta que els nous comicis costaran 150 milions d'euros. I 'La Razón' subratlla al seu titular principal que els partits rebran 80 milions en sis mesos si han de tornar a les urnes i el Govern haurà de demanar un crèdit extraordinari. Per les eleccions del 20 de desembre les formacions ja van aconseguir 40 milions d'euros per al seu finançament.

DELS PALAUS A LES INFRAVIVENDES

Lluny del que es dirimeix a la Zarzuela, la Moncloa i la Carrera de San Jerónimo, l''Ara' prefereix editorialitzar aquest dimecres sobre qüestions menys palatines i més terrenals i pròximes a la ciutadania. A partir d'una informació que aquest diari publica sobre la nova Unitat contra l'Exclusió Residencial (UCER) que ha creat l'Ajuntament de Barcelona per prevenir els desnonaments i per lluitar contra la pobresa energètica, l''Ara' deplora una realitat "en què algunes persones fan negoci amb la misèria dels que no tenen res, dels que pateixen situacions d'exclusió". El rotatiu sobiranista anima a estendre a altres municipis actuacions "exemplars" com les del govern municipal d'Ada Colau que serveixin per evitar la proliferació de cases sense condicions (fins a infravivendes de 20 metres quadrats llogades per 400 euros mensuals), que han proliferat durant la crisi.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"L'FMI alerta del risc d'una nova parada econòmica global"; "El Rei ofereix una última oportunitat per pactar"; "Rousseff, a un pas de ser destituïda pel Parlament del Brasil"; "Brussel·les critica Espanya pel ritme d'acollida de refugiats".

EL MUNDO

"El Rei insta els partits a evitar noves eleccions. Convoca amb 13 dies d'antelació una ronda de consultes exprés"; "Cristiano, heroi de la remuntada blanca. Amb un gol en el minut 77 el Reial Madrid va aconseguir ahir a la nit el pas a semifinals de la Champions"; "Una transferència de 600.000 euros va delatar Mario Conde"; "Soria atribueix a una cadena d'errors els seus vincles amb Panamà"; "L'FMI rebaixa el PIB d'Espanya però és el país que més creix de les grans economies".

ABC

"Cristiano es basta per indultar el Madrid. L'equip de Zidane aconsegueix el pas a semifinals de la Champions amb un 3-0 més eficaç que brillant. El portuguès va marcar la diferència, i els tres gols".

LA RAZÓN

"Els partits rebran 80 milions en 6 mesos al repetir les eleccions"; "El Rei convoca consultes el 25 i el 26 d'abril de cara al 26-J"; "Soria admet ara la seva relació amb UK Lines i anirà al Congrés"; "L'FMI redueix una dècima el creixement espanyol per la incertesa"; "Mario Conde amagava les proves del blanqueig a casa de la seva filla".

LA VANGUARDIA

"Puigdemont demana a Rajoy veure's i reprendre el diàleg"; "Sí, és un Caravaggio. Els experts consultats fins ara coincideixen que el quadro trobat en unes golfes particulars de Tolosa és un Caravaggio autèntic"; "L'FMI manté l'optimisme sobre Espanya malgrat el baix ritme mundial"; "El Rei farà un últim intent abans de dissoldre les Corts"; "El cas Garganté complica els pressupostos a Colau".

EL PERIÓDICO

"Últim tràmit d'una legislatura fallida. El Rei mou fitxa"; "Les noves eleccions costaran 150 milions"; "Espanya incompleix amb els refugiats"; "Soria va amagar la seva vinculació amb l'empresa matriu de l'offshore"; "Pla de xoc a Barcelona contra els guetos escolars".

EL PUNT AVUI

"La Moncloa es mou"; "Drons per renovar les xarxes elèctriques"; "La pobresa energètica esgota només el 23% de l'ajut"; "Sánchez implora un acord a C's i Podem"; "Brussel·les planta cara a les grans corporacions"; "Freixenet 'tasta' l'oferta de compra de Henkell".

ARA

"Ultimàtum del rei"; "Infrapisos: malviure en 20 metres quadrats"; "On són les nenes de Boko Haram?"; "L'FMI rebaixa les previsions a Espanya".

Notícies relacionades

EL CORREO

"El Rei empeny els partits a intentar un pacte d'última hora que eviti les urnes"; "Hisenda creua dades amb Petronor per evitar nous ensurts en la recaptació"; "Soria va tenir relació amb una 'offshore'. Va ser secretari de la matriu d'una firma de les Bahames"; "L'entramat que va muntar Mario Conde. Va usar vuit països i una desena d'empreses".