DESPLEGAMENT DE LA GUÀRDIA CIVIL

Operació Aranya 4: Detingudes 13 persones per enaltiment del terrorisme a xarxes socials

Tres dels arrestos s'han produït a la província de Barcelona, i un, a Tarragona

30196000 59

30196000 59 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

L'operació Aranya 4 contra l'enaltiment del terrorisme a les xarxes socials s'ha saldat fins al moment amb 13 detinguts, quatre d'ells a Catalunya. El desplegament policial per part de la Guàrdia Civil s'ha desenvolupat de forma coordinada en 10 províncies de 7 comunitats autònomes espanyoles.

Els comentaris i les referències publicats en perfils públics dels arrestats van des de l'enaltiment de diverses organitzacions terroristes (com ETAGRAPO Terra Lliure) i dels assassinats comesos per elles, fins a la burla per les víctimes, informa el Ministeri de l'Interior.

La col·laboració ciutadana ha sigut fonamental en les investigacions portades a terme en aquesta operació, coordinada pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. L'operació Aranya 4 és la continuació de les desenvolupades l'abril i el novembre del 2014, així com el maig del 2015.

Dels més de 60 detinguts en les tres fases anteriors de l'operació s'ha dictat sentència sobre una vintena d'arrestats, que han sigut condemnats majoritàriament a penes d'entre un i dos anys de presó.

CATALUNYA, AUTONOMIA AMB MÉS DETINGUTS

Tres de les detencions d'aquest dimecres s'han produït a la província de Barcelona, dos a la de Múrcia, i la resta a les de Madrid, la Corunya, Pontevedra, Tarragona, Navarra, València, Alacant Granada.

L'operació ha sigut desenvolupada per experts en l'obtenció i anàlisi d'informació provinent de fonts obertes que han utilitzat innovadores eines de monitorització per a recerca i anàlisi de la informació existent a les xarxes socials, principalment a Facebook Twitter.

Els investigadors han localitzat nombroses apologies de diferents grups terroristes, particularment d'ETA, però també d'altres com GRAPO i Terra Lliure, així com contingut que humilien directament les víctimes.

El contingut apologètic investigat no té cap mena de privacitat, és a dir, és d'accés públic per part de qualsevol usuari d'internet. Gran part d'aquests continguts són difosos per usuaris anònims, però les investigacions han permès la identificació dels responsables d'aquestes publicacions.

COL·LABORACIÓ CIUTADANA A FACEBOOK I TWITTER

Dins d'aquestes investigacions ha sigut fonamental la col·laboració ciutadana, que de manera contínua comunica a la Guàrdia Civil multitud de dades i que es desenvolupa principalment a través del portal d'internet Col·labora d'aquest cos i dels seus perfils oficials Facebook i Twitter.

L'objectiu de les detencions és la incautació i posterior clonatge en seu judicial dels dispositius mòbils que poguessin portar en el moment de l'arrest, cosa que permet corroborar l'autoria dels fets imputats i, així, evitar que puguin al·legar un ús fraudulent dels seus perfils a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Una vegada finalitzada en seu judicial la salvaguarda del contingut publicat a les xarxes pels perfils investigats, els detinguts seran posats en llibertat a disposició judicial amb obligació de comparèixer davant l'autoritat judicial competent si així ho acordés.

Aquest tipus d'operació policial constitueix també un cop a aquelles persones que, integrades o no en organitzacions terroristes o en els seus complexos de suport, intenten des de l'anonimat menysprear les víctimes i fomentar l'ús de la violència.