L'oposició retreu a Rajoy el "vergonyós" pacte amb Turquia

Tots excepte el PP l'acusen de desobeir el mandat del Congrés

El president s'atribueix que Espanya evités les devolucions massives d'asilats

 

  / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La primera compareixença de Mariano Rajoy aquesta legislatura ha deixat la imatge d'un president sol i a la defensiva davant una oposició implacable, malgrat que el tema a tractar era la important crisi de refugiats i molts dels partits pertanyen a famílies polítiques que defensen a la UE el pacte aconseguit, a mitjans de març, amb Turquia i que implica la devolució dels refugiats arribats a Grècia. Tots excepte el PP han coincidit, amb més o menys intensitat, que l'acord és “vergonyós” i han convergit, aquesta vegada de manera unànime, que incompleix el mandat que, per primera vegada, van acordar per marcar al cap de l'Executiu en funcions les línies vermelles a seguir. Per unanimitat, el Parlament va exigir abans de la cimera que s'evitessin les expulsions col·lectives i que els expedients d'asil fossin individualitzats, amb nou exigències més. Algunes de les quals es reconeixen en el text però sense prou “garanties”, segons l'oposició, per garantir-ne el compliment.

Davant aquestes crítiques, Rajoy ha defensat l'acord del Consell Europeu perquè “evita la pèrdua de vides humanes, combat les màfies i proporciona una via legal i segura per sol·licitar asil”, ja que per cada expulsat s'acollirà un sirià. Així mateix ha assegurat “no ser conscient” d'haver incomplert el mandat parlamentari. És més, ha garantit que abans que arribés la petició dels partits, Espanya ja va batallar perquè l'esborrany inclogués la prohibició del retorn massiu i un examen individualitzat de les sol·licituds.

Notícies relacionades

Rajoy ha reconegut, però, que no comparteix “al cent per cent” el pacte amb Ankara però ha al·legat la necessitat de cedir per arribar a un acord “entre 28 països d'ideologies radicalment diferents […] però que no són malvats liquidadors dels drets humans”. Per últim, ha admès que només s'ha reubicat 18 persones de la quota de 16.000 refugiats, justificant que “el procediment no és fàcil”.

IU ES QUERELLA CONTRA RAJOY

Les seves explicaciones no han convençut ningú. Pedro Sánchez (del PSOE) l'ha acusat d'“insolidari” i, postulant-se com a president, ha garantit que, si arriba a la Moncloa, “Espanya serà un país d'acollida”. Pablo Iglesias (Podem) ha fet èmfasi que Turquia “no és un país segur” i Albert Rivera (C’s) que el pacte “externalitza els drets humans”. Alberto Garzón (IU) ha ratificat que presentarà una querella contra Rajoy per delictes de lesa humanitat i la diputada d'ERC Ana María Surra, d'origen uruguaià, refugiada als anys 70, l'ha acusat literalment de “no saber de què parla”.