LA NOVA LEGISLATURA

PSOE i Podem: sintonia per derogar

Socialistes i podemistes coincideixen en les seves iniciatives per anul·lar lleis polèmiques del PP

Ni Ciutadans ni Convergència han presentat cap proposició en aquest sentit

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L'obertura del Congrés dels Diputats ha comportat nombroses d'iniciatives que reclamen la derogació de lleis del PP. Les normes a ser anul·lades coincideixen en molts casos amb les mesures més polèmiques del Govern de Mariano Rajoy (la LOMCE, la reforma laboral, la llei de seguretat ciutadana…) i els grups que les plantegen són gairebé sempre d'esquerres. Les propostes del PSOE i Podem tenen una gran sintonia en aquesta matèria, ja que mostren que si finalment s'aconsegueix un acord de govern i la legislatura comença, cosa que no sembla gens clara a causa de les diferències de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a l'hora de segellar un pacte, bona part de les lleis que més rebuig social han causat en els últims anys podrien fer-se enrere.

Ciutadans, en canvi, no ha presentat cap proposició a la Cambra baixa per tombar iniciatives del PP, i la seva aliança amb el PSOE ha provocat que les intencions derogadores d'aquest últim partit hagin baixat en intensitat. L'acord no diu res sobre el compromís dels socialistes de derogar l'última reforma laboral, malgrat que el text sí que canvia gran part del seu contingut, per exemple reduint la capacitat dels empresaris per modificar les condicions de treball i alterant la supremacia del conveni d'una empresa sobre qualsevol altre.

La reforma laboral,  la llei d'educació i la 'llei mordassa' són les normes que acumulen més peticions de derogació

El pacte de Sánchez i Albert Rivera Albert Rivera tampoc planteja tombar la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a ‘llei mordassa’. Es limita a comprometre's a reformar els preceptes d'aquella norma que han sigut recorreguts davant el Tribunal Constitucional. Al gener, un mes abans de l'entesa entre el PSOE i C’s, els socialistes havien presentat proposicions per derogar aquestes dues iniciatives de Rajoy.

ELS DRETS DE VAGA

Tant els socialistes com Podem han demanat l'anul·lació de la reforma laboral del PP en dues proposicions no de llei, que no tenen efecte normatiu però sí simbòlic i polític, a l'instar l'Executiu a fer alguna cosa. Però el partit morat no s'ha quedat aquí, reclamant així mateix l'anul·lació de la reforma laboral del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Socialistes i podemistes també coincideixen a tirar per terra la ‘llei mordassa’, la de racionalització de l'administració local i l'article 315.3 del Codi Penal, que contempla presó de fins a tres anys per a aquells que “coaccionin altres persones a iniciar o continuar una vaga”.

ERC i PNB han sol·licitat  que s'anul·li la presó permanent revisable, inclosa en l'última reforma del Codi Penal

Notícies relacionades

ERC té registrades proposicions molt similars sobre aquestes normes, així com sobre la presó permanent revisable (és a dir, la cadena perpètua) i la LOMCE, anomenada ‘llei Wert’ per l'exministre d'Educació, José Ignacio Wert, que a finals del 2012, al Congrés, va explicar que un dels seus objectius era “espanyolitzar els alumnes catalans”. El PSOE també reclama tombar aquesta controvertida norma. Però Democràcia i Llibertat (DL) no. Malgrat que republicans i convergents s'han compromès a anar de la mà al llarg d'aquesta legislatura, votant en el mateix sentit sempre que sigui possible, la seva actitud és en aquest apartat molt diferent. ERC ha presentat moltes iniciatives per derogar mesures del PP (juntament amb les citades, l'increment de l'IVA cultural i el reconeixement de la tauromàquia com a patrimoni cultural, entre altres); DL cap.

I el PNB, per acabar, només una: la presó permanent revisable, que considera inconstitucional. Fonts dels nacionalistes bascos assenyalen que presentaran noves proposicions de derogació en les pròximes setmanes.