TERRATRÈMOL AL PARTIT LILA

Podem entra en guerra freda

Els afins a Errejón no es rebel·len però poden tombar el nou secretari d'organització

Iglesias es reuneix amb els seus barons per demanar-los suport davant la crisi interna

undefined33209715 madrid 17 03 2016 politica el lider de podemos pab160317185811

undefined33209715 madrid 17 03 2016 politica el lider de podemos pab160317185811 / ULY MARTIN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El nucli amb més poder entre els dirigents afins a Íñigo Errejón es va reunir dimecres a la nit a Madrid per decidir quina estratègia adoptar després del cop d'autoritat de Pablo Iglesias.Pablo Iglesias El líder havia destituït un dels càrrecs de més pes de la família errejonista, Sergio Pascual, ja exsecretari d'organització, amb una contundència que els va irritar. En aquella reunió havien de prendre una determinació. O s'aixecaven en rebel·lia, emulant la dimissió en bloc protagonitzada per part de la direcció regional de Madrid, i forçaven un nou congrés o esperaven.

Fonts coneixedores de la reunió expliquen que va ser Errejón qui va contenir els seus. No hi haurà dimissions. Però tampoc se sotmetran. Comença la guerra freda a Podem. La decisió encaixa amb el seu caràcter. Prudent i, davant circumstàncies adverses, fred. Es replega als quarters d'hivern però no dóna per perduda la batalla. 

Calendari en mà, el primer combat serà el 2 o 3 d'abril --la data encara està per tancar-- a la reunió del consell ciutadà estatal. És l'òrgan de direcció, format pels principals responsables del partit i els líders autonòmics. En aquella cita, Iglesias té previst proposar el nom del successor de Pascual i elegirà algú de la seva confiança.

La majoria de membres  de l'òrgan que elegirà el substitut de Pascual són, a priori, afins al número dos del partit

LA CARTA DEL CONSELL CIUTADÀ ESTATAL

El problema amb el qual es trobarà Iglesias és que la majoria dels consellers que han d'aprovar el nomenament han sigut fins ara afins a Errejón --no en va, el número dos i Pascual van construir una organització que els fos pròxima-- i volen tombar el candidat d'Iglesias. Aquesta decisió bloquejaria la reconfiguració de la cúpula i confirmaria que Errejón no se sotmet.

La possibilitat de bloqueig no se li escapa al secretari general. Tant és així que ha convocat per a aquest divendres una reunió amb els líders territorials. La trobada és el fòrum idoni perquè Iglesias els reclami suport en la votació del consell ciutadà. 

Iglesias compta amb molts vots garantits. La cap a Andalusia, Teresa Rodríguez, i el d'Aragó, Pablo Echenique --tots dos d'un tercer corrent a Podem, l'anticapitalista-- inclinaran la seva balança a favor del número u, deixant enrere velles diferències. En el cas de Rodríguez, la seva posició és òbvia perquè manté una enemistat manifesta amb Pascual, diputat per Sevilla. El secretari general a Madrid i el de Castella-Lleó també la recolzen.

El líder  assegura que Errejón "no està absent" i que ha parlat amb ell per preparar la reunió amb Sánchez

En representació de Podem hi assistirà Jèssica Albiach, la diputada que actua com a portaveu des que va dimitir Gemma Ubasart i que també assisteix al consell ciutadà estatal davant l'absència de direcció catalana. Encara que algunes veus a Podem han transmès el suport a Iglesias, no és clar que Albiach mantingui aquesta mateixa posició. De fet, va controlar la campanya de Catalunya Sí que es Pot el 27-S en estreta coordinació amb Errejón.

REORGANITZACIÓ DE DEPARTAMENTS

Notícies relacionades

La direcció mira de normalitzar la situació. Davant la 'desaparició' del seu número dos, Iglesias va assenyalar aquest dijous que Errejón "no està absent" i va confirmar que ha parlat amb ell per abordar l'entrevista amb Pedro Sánchez. Fins i tot Xavier Domènech, d'En Comú Podem, va mirar de rebaixar la tensió descartant dimissions.

No obstant, és una calma aparent. Tots dos estan emocionalment arrasats per una crisi interna que no té aspecte de tancar-se. L'estructura del partit ha patit una important sacsejada i ja hi ha canvis en departaments amb personal pròxim al número dos i a Sergio Pascual. Comunicació, xarxes i 'argumentari' són àrees que el nucli d'Iglesias desitja reorganitzar en la nova etapa.