El baró gallec del PSOE renuncia a optar a la Xunta arran de 10 imputacions

Besteiro, afí a Pedro Sánchez, manté de moment el càrrec de secretari general del PSG

 

  / EFE / CABALAR

1
Es llegeix en minuts

José Ramón Gómez Besteiro tira la tovallola. El secretari general dels socialistes gallecs ha anunciat aquest dissabte en roda de premsa que no es presentarà com a candidat a la Xunta en les pròximes eleccions autonòmiques, previstes a la tardor. El líder del PSG, afí a Pedro Sánchez, s'ha vist forçat a fer un pas enrere, després de ser imputat per 10 delictes en dos casos diferents, encara que mantindrà el càrrec en el partit perquè els seus estatuts només obliguen a la renúncia si s'obre judici oral.

Besteiro va ser imputat el juliol de l'any passat per la jutge Pilar de Lara en relació amb un presumpte tracte de favor en una requalificació urbanística. Aleshores, ell acabava de deixar la presidència de la Diputació de Lugo i volia fer el salt a la política estatal com a senador. Divendres passat a la tarda, la mateixa magistrada el va tornar a citar com a investigat en l'operació Pop i li va atribuir la suposada comissió dels delictes de suborn, prevaricació, tràfic d'influències, frau a les Administracions Públiques, frau de subvencions i malversació de cabals públics.

EL SUPORT DEL LÍDER

Notícies relacionades

"Sempre dono la cara i mai m'escapo de la meva responsabilitat", ha assegurat Besteiro, que s'ha mostrat "profundament orgullós d'haver presidit la Diputació de Lugo" i de la seva gestió durant vuit anys. El dirigent socialista també ha volgut deixar clar que no vol que el seu cas "s'usi com a excusa per impedir qualsevol canvi a Espanya o a Galícia".

Besteiro havia rebut el suport de companys els últims dies. El president de la gestora provincial socialista, Luis Ángel Lago, va apuntar que tot responia a una conspiració per la qual "es pretén canviar el candidat del PSOE a la Xunta i deixar el camí lliure a [Alberto Núñez] Feijoo". El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, tampoc va dubtar a expressar el seu suport a Besteiro. En ple procés d'intentar negociar la presidència i el Govern central després de la investidura fallida, Ciutadans no ha deixat de recordar que no està disposat a aliar-se amb partits que incloguin imputats per corrupció en les seves llistes. Sánchez, però, va expressar tot el seu suport al líder del PSG i fins i tot va participar amb ell en un acte dijous passat. "Besteiro és una persona honesta" i "si decideix fer un pas endavant tindrà tot el meu suport", va afirmar en una entrevista a 'La Voz de Galicia'. La nova imputació de l'endemà ho va canviar tot.