partida de la cambra baixa

Ana Mato rebrà una ajuda de 53.000 euros del Congrés al no trobar feina

64 exdiputats s'acullen a la "indemnització per cessament", dotada amb 2.813 euros mensuals i incompatible amb qualsevol altre ingrés

cata

cata

1
Es llegeix en minuts

L'exministra de Sanitat Ana Mato i 63 exdiputats més s'han acollit a l'ajuda de 2.813,87 euros mensuals que atorga el Congrés en concepte d'"indemnització per cessament" després de deixar de ser parlamentaris després de les eleccions del 20-DMato, que va presentar la dimissió el 26 de novembre del 2014 després de publicar-se una interlocutòria del jutge instructor del 'cas Gürtel' que la considerava "partícip a títol lucratiu" de la trama, cobrarà un total de 53.464,53 euros. Aquests diners surten d'una partida que el Congrés té reservada per indemnitzar els parlamentaris que no es reincorporen al mercat laboral després del seu pas per la Cambra baixa. Els exdiputats han de renunciar a la indemnització en el cas de trobar una feina o percebre qualsevol ingrés ja sigui públic o privat.

La llista dels 64 exdiputats beneficiaris ha sigut publicada a la web del Congrés i hi figuren parlamentaris de tots els partits. Segons el Reglament de pensions parlamentàries i altres prestacions econòmiques a favor dels exparlamentaris, la durada d'aquesta ajuda es fixa en funció dels anys de dedicació a les Corts del seu perceptor, amb un límit màxim de 24 mensualitats. Només l'exdiputat del PP Eduardo Gil Lázaro té assignada l'ajuda durant tot aquest temps, després de 32 anys de feina parlamentària al Congrés.

Entre els beneficiaris amb més temps assignat de prestació destaquen els socialistes Isabel López i Chamosa (20 mesos) i Julio Villarrubia (19 mesos) i la popular Ana Mato (19 mesos).

El que va ser candidat a secretari general del PSOE Eduardo Madina té reconeguda la prestació per a 12 mesos, igual que el que va ser portaveu d'IU, José Luis Centella, mentre que l'exdirigent del PP Alfredo Prada la podrà disfrutar durant 14.

Notícies relacionades

Rafael Larreina (Amaiur) i Diego López Garrido (PSOE) són alguns dels exparlamentaris amb dret a menys temps de prestació, quatre mesos cada un, mentre que l'exministra socialista Trinidad Jiménez, l'ha cobrat un mes però hi ha renunciat després de la seva recent incorporació a Telefónica.

PSOE I C'S DEFENSEN LA INDEMNITZACIÓ

El PSOE i Ciutadans han defensat aquest dijous el dret dels diputats que deixen de ser-ho a percebre una indemnització per cessament incompatible amb cap altre ingrés, mentre que Podem ha rebutjat que els parlamentaris disfrutin de "privilegis" que estan vetats a altres treballadors.