Junqueras es veu amb Guindos a BCN i conversa amb Montoro per telèfon

El Govern català preveu sol·licitar 7.500 milions al FLA el 2016

Albiol carrega contra la reunió i el seu partit el desautoritza

 

  / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / PATRICIA MARTÍN / BARCELONA / MADRID

Oriol Junqueras va tenir ahir un intens dia a la recerca d’oxigen per a les arques de la Generalitat. El vicepresident i titular d’Economia i Hisenda va mantenir contactes amb els seus homòlegs al Govern, Luis de Guindos i Cristóbal Montoro. Amb Guindos es va reunir a l’aeroport del Prat i amb Montoro va tenir una llarga conversa telefònica. La reu­nió entre Guindos i Junqueras, no comunicada prèviament al PPC, va causar malestar al partit català. El seu coordinador general, Xavier García Albiol, va emetre un dur comunicat que la direcció nacional va intentar corregir recolzant el Govern i la celebració de la reunió.

La trobada amb Guindos va ser el resultat de successives converses telefòniques entre tots dos i de l’oferiment del ministre a aturar-se a Barcelona, camí de Madrid, al tornar de la reunió dels titulars d’Economia i Finances de la UE (Ecofin) celebrada a Brussel·les.

Junqueras va sol·licitar a Guindos (i aquest va acceptar) que emeti la pertinent autorització per passar una sèrie de crèdits amb entitats financeres a un termini més relaxat en el temps, de sis a 18 mesos. És a dir, convertir pagaments immediats en diferits, una tàctica que permet una facilitat més gran en la gestió (no s’ha de renegociar cada tres mesos).

A Montoro, li va sol·licitar que la devolució de la liquidació del 2014 no s’executi en dos pagaments, al juliol i al desembre, sinó que es prorrategi en quatre o cinc. L’Estat facilita mensualment a les administracions locals unes quantitats per a les despeses del dia a dia. Al tancament de l’exercici s’analitza si el Govern ha donat de més o de menys i s’abona o es cobra la diferència. Per l’exercici del 2014, l’Estat deu 1.300 milions a la Generalitat. Junqueras, segons fonts d’Hisenda, va demanar cita al ministre i aquest, després d’acceptar, li va advertir que no donarà un tracte diferencial. Segons Junqueras, Montoro «entén la lògica».

CONTACTES DISCRETS

El Govern entén que hi ha aspectes, marcats per la llei, que han de funcionar independentment de les vicissituds entre governs, i creu que Guindos pot coincidir en aquest punt. És la primera trobada cara a cara entre Junqueras i el ministre, encara que els seus equips han mantingut contactes discrets des que el republicà va accedir a la vicepresidència del Govern i la Conselleria d’Economia.

Junqueras va posar sobre la taula la reducció al 0% de l’interès que Catalunya paga pel fons de liquiditat autonòmic (FLA). Així les arques de la Generalitat disposarien de 380 milions extres (el Banc Central facilita diners al regne d’Espanya al 0,05% i els cobra a les autonomies al 0,83%, 16 vegades més).

En les converses no es va abordar cap nova partida del FLA, sinó qüestions ja en funcionament. Els contactes són independents del càlcul de 7.500 milions que la Generalitat creu que necessita del fons de liquiditat per a aquest 2016.

Notícies relacionades

La reunió Guindos-Junqueras no va agradar al PPC, ja que el ministre no va informar abans el partit català, segons fonts populars. Albiol va qualificar la cita de «greu error», però la direcció nacional del PP va sortir en defensa de la postura de l’Executiu. 

Reconeixement als independentistes...escocesos

Més enllà dels ofecs de la Generalitat, Junqueras i Guindos també van abordar, a la sala d'autoritats de l'aeroport barceloní, les últimes novetats de l'actualitat internacional i, en especial, europea. I van coincidir a assenyalar que si en el referèndum previst per al 2017 la Gran Bretanya no surt de la UE serà, en bona part, gràcies al sentiment independentista (i europeista) de gairebé la meitat dels escocesos.