Otegi assegura que va empatitzar amb les víctimes durant la seva estada a la presó

El líder independentista admet que l'esquerra 'abertzale' hauria hagut d'apostar abans per les vies exclusivament pacífiques

Arnaldo Otegi abandona la presó de Logronyo després de passar-hi sis anys i mig reclòs.

Arnaldo Otegi abandona la presó de Logronyo després de passar-hi sis anys i mig reclòs. / EFE / ABEL ALONSO

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El líder de l'esquerra 'abertzale' Arnaldo Otegi ha assegurat que durant la seva estada a la presó va poder empatitzar amb les víctimes del terrorisme quan el van informar, per telèfon, de la mort de la seva mare. En una entrevista concedida a ETB-2, ha assegurat que va poder entendre el que van sentir algunes víctimes quan van rebre la trucada que els comunicava l'assassinat d'un ésser estimat.

Respecte a tots els amics i familiars que han mort durant els sis anys i mig que ha estat a la presó, Otegi ha destacat que no és “rancorós” amb els que el van empresonar, i ha citat al líder sud-africà Nelson Mandela, que al sortir de presó va afirmar que no guardava cap rancor als seus enemics, perquè "vivint en el rancor segueixes sent pres".

APOSTA TARD PER LES VIES EXCLUSIVAMENT PACÍFIQUES

Otegi, en la seva primera entrevista després de sortir de la presó, també ha apuntat a la televisió pública basca que "potser" van apostar tard per vies exclusivament pacífiques i democràtiques, encara que ha ressaltat que el final del terrorisme també ha arribat gràcies al gir estratègic de l'esquerra 'abertzale'. Com a prova, ha afirmat que durant els tres dies que fa que està lliure moltes persones li han "reconegut" l'aposta feta per la pau, "des del PNB al PSE, fins i tot populars i persones pròximes a víctimes d'ETA", encara que no ha volgut citar-los pel possible perjudici que els pogués ocasionar.

En tot cas, l'exportaveu de Batasuna ha apuntat que s'ha de "desdramatitzar" el concepte de l'autocrítica, i ha afegit que "admetre els errors és senyal de maduresa política. Vam néixer del poble i estem al seu servei. Encara que hàgim fet les coses bé o malament, les hem fet pensant que eren bones per a la ciutadania”.

CANDIDATURA A 'LEHENDAKARI'

Durant l'entrevista se li ha preguntat sobre la seva possible candidatura a 'lehendakari', però no ha aclarit aquest punt. S'ha limitat a apuntar que el realment important és oferir “un projecte d'alliberament" a la ciutadania. Igualment, ha apuntat que s'ha delegat massa responsabilitat sobre la seva persona, ja que considera que la seva tasca s'ha de centrar a "construir un projecte independentista socialista per a aquest país".

Notícies relacionades

Sobre la seva estratègia per aconseguir la independència d'Euskadi, ha anunciat que faran una proposta a la ciutadania, “perquè el poble decideixi”. Però ha admès que està “convençut” que Euskal Herria tindrà un Estat propi.

Està previst que Otegi protagonitzi aquest dissabte un macroacte al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià, que servirà per donar-li la benvinguda i perquè el secretari general de Sortu marqui la nova estratègia de l'esquerra 'abertzale'.