SESSIÓ D'INVESTIDURA

Pedro Sánchez: segon tràmit

PSOE i Podem ja es preparen per reprendre la negociació després de la segona votació

Rajoy també vol assegurar-se el seu espai i convocar Sánchez la setmana que ve

undefined33036210 madrid 03 03 2016 politica  pedro sanchez y felipe160303201249

undefined33036210 madrid 03 03 2016 politica pedro sanchez y felipe160303201249 / David Castro

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

María González, diputada i membre de l'executiva del PSOE, es va trobar amb Íñigo Errejón, portaveu de Podem, dimecres passat al Congrés, just després de la furiosa diatriba de Pablo Iglesias Pablo Iglesias contra el PSOE i el “passat tacat de calç viva” de Felipe González. La dirigent socialista li va recriminar les paraules d'Iglesias. “Dilluns en parlem”, va contestar Errejón. L'atac del líder de Podem ha enrarit encara més la seva relació amb Pedro Sánchez, ja per si mateix tibant, però el PSOE considera que encara té espai per aconseguir el suport o, cosa més probable, l'abstenció del partit morat. Els socialistes jutgen gairebé impossible que aquest moviment es produeixi abans de divendres a la tarda, quan el seu candidat s'enfronti a una nova votació de la seva investidura en la qual tot indica que tornarà a fracassar, però ja es preparen per a la segona fase de les converses.

L'equip de negociadors del PSOE es va reunir aquest dijous amb Sánchez al Congrés. Els socialistes havien debatut si convenia llançar una última oferta a Podem. No la van fer, al considerar que el gest no serviria de gran cosa. Ni tan sols hi va haver contactes informals amb el partit morat. En el seu lloc, Antonio Hernando, portaveu del PSOE, va utilitzar una frase de Manuela Carmena per augmentar la pressió sobre Iglesias. “Jo desitjaria amb totes les meves forces que del pròxim debat en sortís un acord amb un Govern fort de canvi”, va dir l'alcaldessa de Madrid, que després va matisar les seves paraules, assenyalant que es referia a un Executiu de coalició com el que proposa Podem i rebutja el PSOE.

"Pablo, escolta Carmena", va demanar Hernando a Iglesias, just abans de recordar al partit morat que si governa en diverses capitals (de Madrid a Cadis, passant per Saragossa) és gràcies als socialistes. “Fa vuit mesos, després de les eleccions municipals, el PSOE no va tenir cap dubte. Va interpretar bé els desitjos dels ciutadans. Vam facilitar que hi hagués governs del canvi sense demanar res. Ni butaques, ni línies vermelles, ni obstacles. El PSOE va facilitar que Podem governés en aquestes ciutats”, va explicar.

CONTRAST D'ACTITUDS

El PSOE nega que es tracti d'una amenaça velada sobre la possible retirada del seu suport en aquests ajuntaments si Iglesias no recolza Sánchez. Entre altres coses, perquè l'ajuda és mútua: els executius socialistes d'Extremadura, València, Castella-la Manxa, Aragó i Balears existeixen gràcies al suport del partit morat. Es tractava, expliquen al PSOE, de subratllar les diferents actituds de les dues forces, un missatge que també està present a l'article que Sánchez publica aquest dijous EL PERIÓDICO. “Podem no pot dir que vol el canvi i votar per impedir-lo”, escriu el candidat.

El partit morat rebutjarà la investidura del socialista aquest divendres, però al mateix temps vol tornar a negociar després del debat. Tindrien fins al 2 de maig per arribar a una entesa abans de la convocatòria de noves eleccions. Els socialistes veuen molt difícil el suport, però creuen possible l'abstenció de Podem, que aquest dijous va presentar al Congrés una bateria d'iniciatives que poden col·locar Sánchez en una posició incòmoda. Entre altres, una sobre la derogació de les reformes laborals del PP i del PSOE i una altra sobre la prohibició de les portes giratòries.

DIFERÈNCIES ARITMÈTIQUES

Notícies relacionades

Els socialistes, en qualsevol cas, diuen respirar tranquils. Asseguren que el seu pacte amb Ciutadans es mantindrà en el temps, cosa que va subscriure el portaveu del partit taronja, Juan Carlos Girauta. “L'acord està firmat i Sánchez és una persona seriosa”, va dir a Onda Cero. L'aliança amb Albert Rivera suma 130 diputats, set més dels que té el PP, reiteren els col·laboradors del candidat, que creuen que aquesta diferència aritmètica ajudarà que Sánchez segueixi sent vist, davant Mariano Rajoy, com el dirigent cridat a ocupar la Moncloa, malgrat el seu previsible fracàs de divendres.  

El president en funcions també vol començar a moure's a partir de la pròxima setmana. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va avançar que Rajoy trucarà a Sánchez per convocar-lo a una nova reunió, que s'anticipa tan tensa com la que van mantenir el 12 de febrer. Tot i així, Cospedal va dir que el seu partit lluitarà "fins a l'últim dia" per aconseguir una gran coalició amb la qual també especulen tant ERC com CDC. Els socialistes contesten que mai, de cap de les maneres, faran aquest pas.