Díaz, la gran absent en el debat d'investidura

La presidenta andalusa es quedarà a Sevilla preparant una sessió parlamentària

La secretària general del PSOE andalús i presidenta de la Junta, Susana Díaz, en un acte previ al Dia d’Andalusia avui a Sevilla.

La secretària general del PSOE andalús i presidenta de la Junta, Susana Díaz, en un acte previ al Dia d’Andalusia avui a Sevilla. / EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Els gestos tornen a deixar en evidència el distanciament entre la presidenta andalusa Susana Díaz i el secretari general del PSOE, ja que la baronessa serà la gran absent aquesta tarda del debat d'investidura de Pedro Sánchez. El motiu és que Díaz es quedarà a Sevilla per preparar el debat sobre la situació d'Andalusia que se celebrarà dimecres a la tarda al Parlament autonòmic. Una data acordada el 25 de febrer per PSOE-A i els seus socis d'investidura, Ciutadans, quan ja se sabia que el líder socialista pujaria aquesta setmana a la tribuna per demanar la confiança dels diputats i formar govern.

Encara que ja han confirmat que tampoc es desplaçaran a Madrid la presidenta autonòmica de les Balears, Francina Armengol; el d'Aragó, Javier Lambán, i el d'Astúries, Javier Fernández, la de Díaz és l'absència més significativa, ja que com recorda contínuament conformen el 25% dels diputats socialistes. El grup més nombrós entre els escons del PSOE.

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

Des de l'entorn de Díaz han explicat que la importància del debat sobre l'estat de la regió, que la presidenta andalusa es va comprometre a celebrar cada sis mesos, reclama la seva total atenció i presència a la comunitat. Així, Díaz dedicarà la tarda de dimarts a preparar la seva intervenció al Parlament autonòmic, prevista per dimecres a les 16 hores. Just 24 hores després que comparegui el secretari general del PSOE. L'oposició no ha escatimat crítiques a la coincidència dels dos debats, ho ha considerat un atac al Parlament i ha retret que la Cambra “es plegui als interessos de Susana Díaz”. A més, no serà una sessió extraordinària, sinó que el debat s'inclou en una sessió ordinària de la cambra suprimint les preguntes de la sessió de control.

Notícies relacionades

El portaveu de l'Executiu andalús, Miguel Ángel Vázquez, ha justificat aquest matí la decisió de la presidenta andalusa per la complexitat i calat dels temes que s'abordaran en el debat autonòmic, al mateix temps que qualificava de "pura coincidència" que els dos debats es desenvolupin el mateix dia, encara que el president del Congrés Patxi López va fixar en el dia 15 de febrer la data de la primera sessió del debat d'investidura, tot i que posteriorment es va haver d'avançar un dia per permetre que en cas de no arribar-se a un acord i que s'haguessin de repetir eleccions els comicis es poguessin celebrar en diumenge. 

No obstant, Sánchez no estarà sol. A la tribuna del Congrés s'asseuran els presidents socialistes d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara; Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i la Comunitat Valenciana, Ximo Puig. També hi haurà els líders territorials del partit a Madrid, Sara Hernández; Euskadi, Idoia Mendia; Cantàbria; Eva Tezanos; Múrcia, Rafael González Tovar; Galícia, José Ramón Gómez Besteiro, i Navarra, María Chivite, així com la dona del candidat, Begoña Gómez.