LES PORTADES DE LA PREMSA

¿Investidura o govern? ¿Quin acord busca Sánchez? ¿L'esquerra només coqueteja?

Tots els diaris de Madrid contemplen avui per activa o passiva que Sánchez fracassi en la creença que el PSOE no vol governar coalitzat amb Podem

Al quiosc predomina la idea que Europa ha acontentat Cameron per evitar el 'Brexit', encara que hi ha qui titula que el 'premier' dobla el pols a la UE

portada-periodico-20-02-2016

portada-periodico-20-02-2016

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'èxit del 'premier' David Cameron arrencant als seus col·legues i socis de la Unió Europea un vestit a mida per al Regne Unit i les notícies del procés d'investidura per governar el regne d'Espanya al complir-se els dos mesos de les eleccions del 20-D manen a les portades i les primeres edicions de la premsa de Madrid i Barcelona d'avui. I en els dos assumptes se serveixen missatges contradictoris.

Pel que fa a la deriva europea, hi trobareu la idea que s'acontenta el Regne Unit per evitar que surti de la Unió. Aquesta idea de fre al 'Brexit' és la predominant en cinc diaris. Dos rotatius ho plantegen al revés: Cameron dobla el pols a la UE i aconsegueix modificar el seu estatus.

Són les dues cares d'una cimera que manté el rumb degradant d'aquesta Unió, que satisfà totes les demandes dels grans països (Alemanya, França, el Regne Unit) i es mostra implacable amb els febles (Grècia, Espanya), com us explica i documenta Eliseo Oliveras ('Degradar la UE') a EL PERIÓDICO, que recorda que sempre guanyen els interessos financers i empresarials en detriment dels drets socials de la creixent majoria treballadora empobrida. Un abús que a més es perpetra amb la fal·làcia que l'immigrant és un perill quan és una font de riquesa i prosperitat.

EL TEATRET DE LA INVESTIDURA

Pel que fa al procés d'investidura, també hi trobareu titulars variats sobre les expectatives de l'esquerra espanyola. Pedro Sánchez (PSOE) accepta reunir-se amb Alberto Garzón (IU), Mònica Oltra (Compromís) i Pablo Iglesias (Podem). Però només per negociar la investidura i el pacte de legislatura, no per negociar la formació d'un govern d'esquerres. I això els seus interlocutors ho van rebutjar ahir mateix per activa -Iglesias- o per passiva: Oltra i Garzón no es veuen en un governant amb el PSOE i Ciutadans -o amb les polítiques d'aquest- i sense Podem.  

A Barcelona, si 'La Vanguardia' titula que "el PSOE rebutjarà la consulta i la despesa que demana Podem", EL PERIÓDICO planteja: "El PSOE s'acosta a Podem en les àrees socials i de regeneració"; "Sánchez ja negocia a dues bandes amb C's i Podem". L''Ara' i 'El Punt Avui' ni ho porten a primera. 

DE FICCIÓ I COQUETEIG

'El País' obria la portada de la primera edició titulant: "Iglesias condiciona el pacte amb Sánchez a entrar al Govern". 'La Razón' opta per aquesta mateixa línia: "Iglesias -titula a dins- rebutja el pacte d'investidura de Sánchez".

I l''Abc' obre la seva falsa portada de la pàgina 2 així: "Sánchez manté la ficció del pacte amb Podem, però mira a Ciutadans". A dins serveix aquesta variant: "Sánchez coqueteja amb Podem, però anirà a la investidura amb Ciutadans".

INCOMPRENSIBLE, DIU LA PATRONAL

'El Mundo', finalment, avança que "vuit grans patronals demanaran un acord sense Podem que eviti 'el fracàs' d'altres eleccions". Aquest és el subtítol del gran titular de portada: 'Els empresaris qualifiquen d'incomprensible repetir el 20-D". Tot un cop per a Mariano Rajoy, inquilí en funcions de la Moncloa, que somia amb noves eleccions el 26 de juny, cosa que no es descarta que passi al final de l'editorial, titulat: "Sánchez, obligat a elegir entre Podem i Ciutadans" -¿us sona?-, que reclama que, si el candidat socialista no aconsegueix la investidura, el PP, el PSOE i C's negociïn un pacte d'Estat per evitar repetir els comicis.

¿QUÈ FARÀ EL REI SI…?

Pel que fa a la contrainvestidura que Rajoy i el PP contraprogramen diàriament per sabotejar les negociacions del candidat que s'ha postulat, també hi ha notícies. "El Rei [si Sánchez fracassés] obrirà una tercera ronda [de consultes només] si un altre candidat s'ofereix". Aquest és el titular de portada de 'La Razón', la seva gran aposta informativa. Però no sembla gaire cosa més que una especulació a aquestes altures del partit. 'El País' sosté a la pàgina 19 que serà al revés: "El Rei pot tornar a proposar Sánchez encara que fracassi", titula, i recorda que res ho impedeix i que l'únic cert és que Rajoy té i tindrà més vots negatius que positius.

LA CORRUPCIÓ JUBILA RAJOY

I en aquesta línia l'editorial d'EL PERIÓDICO ('La corrupció deixa Rajoy sense marge') conclou que el PP sembla condemnat a l'oposició i Rajoy al retir perquè és impensable que la dreta espanyola que va guanyar les eleccions pugui governar sense abordar una regeneració que inclogui un canvi de líder".

TITULARS DE PORTADA

El País

"La UE arriba a un acord per evitar la sortida del Regne Unit"; "Pablo Iglesias condiciona el pacte amb Pedro Sánchez a entrar al Govern"; "Sanders supera per primera vegada Clinton en una enquesta d'àmbit nacional"; "L'art ha explotat: Arco es reinventa"; "Georges de La Tour segons Muñoz Molina"; "Mor Harper Lee, l'autora de ‘Matar un rossinyol’".

El Mundo

"Els empresaris qualifiquen d''incomprensible' repetir el 20-D"; "Imputen el banc xinès ICBC per organització criminal"; "Un altre cop judicial per a Rato"; "El Regne Unit aconsegueix un acord que modifica el seu estatus a la UE"; "Sofia, una reina emèrita i desapareguda"; "El tresor d'Imelda Marcos, a subhasta"; "Les 20 espanyoles més destacades del món de l'art"; "Mor als 89 anys Harper Lee, autora de ‘Matar un rossinyol".

Abc

"Cameron dobla el pols a la Unió Europea".

La Razón

"El Rei obrirà una tercera ronda si un altre candidat s'ofereix"; "Iglesias exigeix a Sánchez un pacte de govern i no d'investidura"; "Europa, en suspens per un acord que eviti la sortida del Regne Unit de la UE"; "Una hereva 'genèticament perfecta' per a l'imperi caigut de Vitaldent"; "Joan Carles va dissimular una coixesa durant 20 anys"; "Harper Lee, mort del rossinyol"; "El 20% dels espanyols admeten que paguen a prostitutes".

Ara

"Vaga al metro. Sense acord"; "El Govern inicia la Hisenda pròpia"; "Pacte UE-Cameron per evitar el 'Brexit".

El Punt Avui

"Pacte contra el ‘Brexit’"; "L'Estat avisa que les declaracions avalin els recursos al TC"; "Colau no atura la vaga"; "El jutge no veu delicte en la xiulada al rei"; "El preu de l’habitatge nou puja per primer cop des del 2007".

La Vanguardia

"La UE acontenta el Regne Unit per evitar que se'n vagi"; "L'Audiència nega que la xiulada de la final de Copa fos delicte"; "El PSOE rebutjarà la consulta i la despesa que vol Podem"; "Vuit hores al jutjat"; "La vaga del metro es manté per al Mobile malgrat la mediació de Colau"; "Inesperat rècord en la cotització de l'art".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Fre al ‘Brexit"; "El PSOE s'acosta a Podem en les àrees socials i de regeneració"; "Colau no aconsegueix parar la vaga"; "Rafael Català: 'Actuarem si la Generalitat segueix amb la política exterior"; "Els jutges neguen que la xiulada a l'himne fos un delicte"; "La màquina torna a reptar l'home. ‘AlphaGo’, de Google, s'enfronta al campió d'un joc xinès".