gest de protesta

Rajoy serà declarat persona 'non grata' a Pontevedra, la ciutat on va ser regidor

El PSG-PSOE i Marea han presentat una moció contra el president en funcions que serà recolzada pel BNG

undefined32661491 spanish acting prime minister mariano rajoy presid160204125543

undefined32661491 spanish acting prime minister mariano rajoy presid160204125543 / SERGIO PEREZ

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Mariano Rajoy serà declarat 'persona non grata' a la ciutat on va créixer, Pontevedra. Els grups municipals del PSG-PSOE i Marea han presentat una moció que comptarà amb el suport del BNG en el ple previst per dilluns que ve, segons ha avançat l'alcalde de la localitat, Miguel Anxo Fernández Lores (BNG).

Encara que va néixer a Santiago de Compostel·la el 1955, Rajoy va passar gran part de la seva adolescència i joventut a Pontevedra, on el 1983 va ser elegit regidor per Aliança Popular (anteriorment havia sigut diputat autonòmic i director general de relacions institucionals de la Xunta). "Té més que merescuda aquesta declaració com a persona no grata. No ha respost a les expectatives que els pontevedresos hauríem de tenir d'un president del Govern que és de Pontevedra", ha assegurat l'alcalde Fernández Lores. Cal recordar que Pontevedra és la mateixa localitat on Rajoy va ser agredit per un jove durant l'última campanya de les eleccions generals.

El menor de 17 anys, ha sigut detingut després de tirar-li les ulleres al president d’un fort cop a la cara. / EFE / VÍDEO: DIARI DE PONTEVEDRA

LA PRÒRROGA D'UNA CONCESSIÓ

Els grups municipals del Partit Socialista i de Marea han justificat aquesta declaració, entre altres motius, per la pròrroga de la concessió d'ocupació dels terrenys on s'ubica el seu Centre d'Operacions d'Ence, a la Ría de Pontevedra, que s'ha fet per 60 anys més i amb el Govern en funcions.

Marea i PSOE volen amb aquesta declaració institucional "sumar-se a la resposta ciutadana contundent i massiva a aquesta agressió a la ciutat de Pontevedra", ha dit el portaveu de Marea, Luis Rei.

"Ara que Mariano Rajoy té bastants números per quedar-se sense el seu actual càrrec a Madrid, bé mereix una declaració de repudi com a 'persona non grata' a la ciutat de Pontevedra", ha afegit Luis Rei.

AQUESTA MOCIÓ "NO RESOL RES"

Malgrat tot, l'alcalde nacionalista de Pontevedra assegura que aquesta moció "no resol res" i ha demanat que aquesta declaració formal "no despisti del fons de la qüestió", que segueix sent, ha assenyalat, frenar la pròrroga concedida a la pastera per part del Govern en funcions.

Notícies relacionades

Segons ha explicat Lores, aquesta decisió va més enllà de Rajoy ja que, segons apunta, va ser presa "no només per ell", sinó pel que ell anomena "les clavegueres de l'Estat", que -entén- estan "al servei de les grans empreses" i "primen" aquests interessos sobre els dels ciutadans.

EL PP NEGA QUE ES TINGUIN COMPETÈNCIES

Com a resposta al previsible gest en contra del president de l'Executiu central en funcions, el PP ha assegurat que el ple no té competències per declarar-lo persona 'non grata'.