Iglesias recula i accepta que es reuneixin els equips negociadors sense veure abans Sánchez

Garzón intenta treure el líder morat del bloqueig i planteja una reunió entre PSOE, Podem, IU i Compromís

Iglesias, disposat a una reunió a quatre per aconseguir un Govern d’esquerres. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Alberto Garzón intenta treure Pablo Iglesias del banc de les negociacions. En una reunió entre els dos líders aquest dijous el secretari general de Podem ha acceptat que el seu equip es reuneixi amb la comissió del PSOE, IU i Compromís per teixir un govern de progrés, encara sense haver mantingut la reunió bilateral amb Pedro Sánchez, com exigia des de dilluns com a precondició.

La iniciativa ha sigut traslladada aquest dijous a primera hora del matí a través d'una carta enviada per Garzón, que després ha sondejat quina era la receptivitat. Iglesias ha acceptat, sempre que sigui per intentar formar un executiu, Compromís també, i el PSOE ha vist amb bons ulls la proposta, segons ha explicat el portaveu d'IU. "Han dit que no és una mala idea i s'ho pensaran", ha assenyalat.

La nova jugada al tauler permet a Pablo Iglesias colar-se de nou a l'escenari negociador en un moment especialment complex per a les forces d'esquerra: el PSOE i Ciutadans van confirmar aquest dimecres que les seves negociacions van per bon camí i es van mostrar optimistes per poder arribar a un pacte que permeti la governabilitat. 

La situació era especialment delicada per al secretari general de la força morada, que d'aquesta manera renuncia a veure en persona Sánchez gràcies al guant ofert per Garzón. Des que dilluns va presentar el seu document per avançar en la construcció d'un gabinet de coalició, esperava que el candidat a president li concedís una reunió que no arriba. Mentrestant, el número u del PSOE sembla determinat a seguir avançant en el seu diàleg amb Albert Rivera.

DESBLOQUEJAR UNA 'SITUACIÓ KAFKIANA'

Garzón nega que la seva decisió d'enviar la carta aquest matí tingui res a veure amb aquest significatiu avanç de sintonia entre Sánchez i Albert Rivera que els portaveus de tots dos partits van exhibir a última hora de dimecres.

Tant Iglesias com Garzón es neguen a assumir que el PSOE pugui arribar a pactar amb Ciutadans, encara que des de perspectives diferents. "No vull pensar que Pedro Sánchez es posi d'acord amb les dretes. No vull contemplar aquesta opció", ha assenyalat el líder de Podem. Encara que ja no ho situa com a condició prèvia, segueix esperant que el candidat a president li concedeixi una reunió. "Seria bo que es desbloquegés aquesta situació kafkiana", ha afirmat.  

ELS SOCIALISTES AVANCEN AMB RIVERA I OLTRA

No només amb Ciutadans avança el PSOE. Compromís ha confirmat que està a prop de tancar un acord. Sobre la taula de negociacions, la coalició valenciana ha exigit als socialistes una condonació del deute històric de la seva comunitat com a fórmula per solucionar el dèficit en inversió d'infraestructures.

Fonts de la força de Mònica Oltra han explicat que reclamen una inversió que permeti posar en marxa el corredor mediterrani i una millora de les xarxes de rodalies, així com pressupost per activar el pla de riuades, pressupostat des del 1987 i, lamenten, sense executar. Entre les seves reivindicacions, asseguren, han demanat als socialistes mesures en igualtat similars a les que està implementant la Generalitat Valenciana.

CITES CLAU

Notícies relacionades

Els principis d'acord amb Compromís poden precipitar-se en els pròxims dies. Els seus representants tenen previst reunir-se aquest divendres a la tarda amb Iglesias i dissabte amb el PSOE per mirar de tancar el pacte, que hauria de ser ratificat per l'executiva de la coalició la setmana que ve. 

El número u de Podem ha avançat que dimarts que ve es veurà amb els portaveus d'ERC i Democràcia i Llibertat al Congrés per explorar les possibilitats d'una abstenció davant un possible govern de progrés.