judici a palma

Matas: "Vam pagar una comissió a Urdangarin per fer d'aconseguidor "

L'expresident balear admet la seva responsabilitat en la contractació de Nóos per quedar "bé" amb la família reial

El comptable de l'entitat, Marco Antonio Tejeiro, va entregar al marit de la infanta i al seu soci diners cobrats de forma irregular

jjubierre32743932 gra019  palma de mallorca  11 02 2016   monitor in160211102211

jjubierre32743932 gra019 palma de mallorca 11 02 2016 monitor in160211102211 / Cati Cladera

3
Es llegeix en minuts
MARGALIDA VIDAL / PALMA

Jaume Matas no va fer ni grans confessions ni acusacions explosives en el tercer dia d’interrogatoris del judici del cas Nóos, però sí que va deixar alguna perla. La seva declaració en la vista oral d’ahir li va servir per admetre certes responsabilitats i eximir-se d’altres. L’expresident del Govern balear va reconèixer davant les preguntes del fiscal que va donar la instrucció de contractar Iñaki Urdangarin per posar en marxa diversos projectes esportius a les illes. «Li vam  pagar una comissió per fer d’aconseguidor», va rematar.

    «Jo vaig donar l’ordre inicial de contractar l’empresa d’Urdangarin; en aquest sentit en sóc responsable, però desconeixia com es gestionava», va subratllar l’exdirigent del PP balear. El motiu d’aquesta decisió, va argumentar, va ser que a l’Executiu de les illes li interessava «estar bé amb el senyor Urdangarin i amb tota la família reial».

   

L'EQUIP CICLISTA

Jaume Matas

Expresident balear

"El que puc fer és assumir la meva responsabilitat i intentar restituir el dany econòmic causat"

 És per això que va decidir portar a terme la primera proposta del marit de la infanta Cristina, el patrocini de l’equip ciclista que fins llavors era Banesto. Per a això s’havia de pagar una «comissió» de 300.000 euros en forma d’una oficina de seguiment de l’equip a l’«aconseguidor» de l’acord: Urdangarin. Aquest «peatge» significava l’1,6% del cost total, 18 milions d’euros.

    Matas va voler compartir les culpes amb qui era en aquell moment el seu director general d’Esports, José Luis Pepote Ballester, i va asseverar que aquest li va dir que era una comissió «habitual» en els tipus de negocis citats.

EL REI JOAN CARLES, EXCULPAT

 Preguntat directament per l’advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, l’acusat va negar haver rebut una trucada personal del llavors ReiJoan Carles, per demanar-li que ajudés el seu gendre. Matas va dir que «l’única intervenció de sa Majestat va ser una trucada de felicitació quan Ballester va ser nomenat director general».

    Ballester «no va deixar mai que Urdangarin tingués cap contacte directe amb mi sense que fos a través d’ell», va explicar l’exdirigent. Així mateix, va assegurar que, «des del primer moment, Pepote va ser l’home de la Casa Reial al Govern» i que aquesta va ser la màxima motivació del seu nomenament.

   

"RESTITUIR EL DANY CAUSAT"

 Després que els seus subordinats BallesterGonzalo BernalJuan Carlos Alía i Miguel Ángel Bonet apuntessin a principis de setmana directament a ell com a responsable de la contractació de l’Institut Nóos, Matas es va defensar al·legant que no va pensar mai «que pogués passar una cosa així estant Urdangarin al capdavant de l’empresa».

   

Jaume Matas

EXPRESIDENT BALEAR

"No vaig rebre captrucada de sa Majestat per demanar-me que ajudés el seu gendre"

 A més d’assumir part de la culpa, va comentar que l’únic que pot fer ara és «intentar restituir el dany econòmic causat». En aquesta línia, al gener va posar a disposició de l’Audiència de Palma part del seu patrimoni: el palauet que posseeix al casc antic de la ciutat.

LES FACTURES FALSES

Notícies relacionades

El següent a prestar declaració va ser Marco Antonio Tejeiro, excomptable de Nóos. L’acusat va admetre que, seguint ordres del seu cap i cunyat, Diego Torres, va presentar el 2005 factures falses a la Generalitat Valenciana per justificar el cost del projecte de la seva candidatura per organitzar els Jocs Europeus.

    Tejeiro va assegurar que hi havia un grup de persones contractades per les empreses de la trama Nóos que no complien cap funció ni cobraven cap sou. Preguntat pel destí de les nòmines fixades per a aquests treballadors, el comptable va explicar que «es cobraven els xecs al portador i s’entregava els diners en sobres a Torres i Urdangarin».