LAPIDARI

Les 'perles' de Matas en el judici del 'cas Nóos'

L'expresident de les Balears ha sigut el cinquè acusat a declarar, després que els seus subordinats l'inculpessin

 

  / EFE / ATIENZA

2
Es llegeix en minuts
MARGALIDA VIDAL / PALMA

Jaume Matas no ha fet ni grans confessions ni grans acusacions. La seva declaració en el judici del 'cas Nóos' d'aquest dijous li ha servit per admetre certes responsabilitats i eximir-se d'altres. L'expresident del PP balear i del Govern autonòmic ha arribat poc abans de les nou del matí a l'Escola Balear de l'Administració Pública de Palma per iniciar la tercera ronda d'interrogacions de la vista oral. En només dues hores, ha respost a les preguntes plantejades per acusacions i lletrats. 

Aquestes són algunes de les frases més destacades de la seva intervenció:

"El que puc fer és assumir la meva responsabilitat i intentar restituir el perjudici econòmic causat". L'expresident va posar al gener a disposició de l'Audiència de Palma el palauet de la seva propietat al casc antic de la ciutat. L'objectiu era reparar una part dels diners presumptament desviats de les arques públiques en relació amb les contractacions de l'empresa d'Iñaki Urdangarin per les quals se l'acusa de diversos delictes en el 'cas Nóos'. 

"Els governs de les Balears fa molts anys que invertim molts diners per vincular els interessos de la família reial amb les Balears". Matas ha assegurat que tots els executius, també els presidits per altres partits polítics, donaven molta importància a la relació de les Illes amb la Casa Reial. L'expresident ha reiterat que per a ell era important "estar bé" amb Iñaki Urdangarin i amb el conjunt de la família reial. 

"Ballester estava boig per quedar bé amb Urdangarin". Després de la declaració de José Luis 'Pepote' Ballester, exdirector general d'Rsports del Govern de Matas de dimarts, en què culpava directament Matas de les irregularitats, l'expresident ha assegurat que l'exclusivitat de la relació amb el cunyat del Rei la tenia el seu subordinat. 

"No vaig rebre cap trucada de la sa Majestat per demanar-me que ajudés el seu gendre". L'única intervenció de Joan Carles, tal com ha declarat Matas, va ser una breu felicitació pel nomenament de Ballester com a director general. 

Notícies relacionades

"Aquest projecte sense Urdangarin no tenia sentit". Jaume Matas ha explicat que el marit de la infanta Cristina va exercir d'intermediari en el patrocini de l'equip ciclista i que era ell qui va fer possible el projecte i hi donava "valor".

"Urdangarin em va proposar una cosa que nosaltres necessitàvem; si hagués presentat un fòrum de cinegètica o gastronomia no l'hauríem contractat". Segons l'exmandatari mallorquí, el projecte de turisme i esport del cunyat del rei Felip VI era "d'interès" per als ciutadans de les Balears.