POLÈMIC EMPRESONAMENT

El jutge decreta llibertat per als titellaires

La fiscalia manté l'acusació d'enaltiment del terrorisme però reconeix que "no hi ha risc de fuga ni reiteració delictiva"

Raúl García i Alfonso Lázaro han sigut rebuts per familiars i amics a la presó de Soto del Real. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha decretat aquest dimecres llibertat per als dos titellaires empresonatstitellaires  des de divendres passat després que la fiscalia hagi sol·licitat la seva excarceració. La policia els va detenir per haver mostrat en un espectacle, 'La bruja y Don Cristóbal', el cartell 'Gora Alka-ETA' per denunciar un muntatge policial.

Moreno ha assumit el canvi de criteri de la fiscalia i ha imposat als titellaires l'obligació de comparèixer diàriament al jutjat, la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar territori nacional. El magistrat considera acreditat, igual que la fiscalia, l'arrelament familiar i l'"escàs" risc que reincideixin.

A pesar de la seva petició de llibertat, el ministeri públic manté en el seu escrit que els dos encausats han comès un delicte d'enaltiment del terrorisme.

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha mostrat a Twitter la seva satisfacció per la decisió de la fiscalia de reclamar la llibertat dels detinguts:

COLAU CRIDA A MANIFESTAR-SE

Notícies relacionades

La decisió del magistrat de l'Audiència Nacional es produeix després de l'allau de reaccions davant l'empresonament. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'ha mostrat molt crítica des del primer moment, ha animat des del seu compte de Twitter a participar en la manifestació d'aquest dimecres a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona en favor de la llibertat d'expressió.

La polèmica ha traspassat les fronteres i ha sigut també portada aquest dimecres al diari 'Financial Times'. “L'assumpte ha provocat un torrent de crítiques tant contra l'alcaldessa de Madrid, que va emergir l'any passat com una de les principals líders de la nova esquerra espanyola, i en contra del poder judicial, que ha sigut àmpliament reprès per sobreexcedir-se”, assenyala el rotatiu britànic.