Mas crea una plataforma per 'ajudar' a la refundació de CDC

El líder de CDC busca "articular majories i representar el centre ampli" català

Carrega contra "l'esquerra doctrinària i populista" catalana

foto 3042787

foto 3042787

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé un mes després de cedir el timó de la Generalitat, davant la certesa d'encaminar-se cap a unes noves eleccions, Artur Mas ha reaparegut en escena. I ho ha fet en el nou paper de líder del partit, de Convergència. Això ha suposat l'estrena del 'model PNB' de bicefàlia, una mica forçada pels esdeveniments, això sí, entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ell mateix. Mas ha donat, en el consell nacional de la força celebrat aquest dissabte a Bellaterra, el tret de sortida d'inici de la refundació del partit refundació. I amb alguna sorpresa que els àugurs del món convergent podran desentranyar les pròximes setmanes: Mas ha anunciat que crearà una plataforma per acostar-se a sectors que no són del partit, una forma d'ajudar Convergència a "articular grans majories i a representar el centre ampli de Catalunya".

Aquesta plataforma, de la qual Mas no ha dit el nom, neix amb el mateix esperit, reconegut pel mateix líder de CDC, amb què ell mateix va impulsar, ja fa gairebé 10 anys, l'anomenada Casa Gran del catalanisme. És a dir, acostar Convergència a una sèrie d'actors per orientar la pròpia refundació del partit. El renaixement de CDC, doncs, pren una doble via, la interna del partit i l'externa de la plataforma. Totes dues hauran de confluir en una síntesi.

El procés intern queda en mans de Francesc Sànchez, mentre que Mas s'encarregarà de l'extern, de tractar de conduir cap al partit la legió de seguidors amb què compta el líder de CDC del seu pas per la Generalitat. Uns sectors de la societat que popularment s'havien batejat com 'el partit del president' per ser Mas, i no el partit, la seva força d'arrossegament. "Podeu comptar amb mi per al que necessiteu", ha assenyalat Mas, en un ambigu missatge pel fet que, com a president de CDC, és un oferiment obvi, fora que el missatge implícit sigui que, en efecte, es dedicarà en cos i ànima a treballar amb aquests sectors aliens al partit.

“Estem en un moment fundacional com a país”, ha dit davant els consellers nacionals, que l'han saludat amb una estrepitosa ovació abans que iniciés el seu parlament, “i aquest moment fundacional ha d'impregnar també els partits, el nostre”, ha sentenciat abans d'advertir que és el moment de “discutir-ho tot”. CDC ja va anunciar en dates passades que des de l'adopció del sistema de primàries per a l'elecció de càrrecs fins al nom del partit serà subjecte de vot entre la militància.

DOBLE OBJECTIU

L'objectiu de tot aquest procés de Convergència és doble. “Enfront del projecte unionista, a Madrid i Barcelona, que pretén residualitzar Catalunya; que els catalans no molestin; que facin folklore, però no cultura; que parlin un dialecte, però no una llengua i, sobretot, que treballin i paguin”, l'expresident ha fet una crida a arribar, en algun moment, al 50% del suport popular a les urnes a la independència. “Els resultats del 27-S no ens són suficients. No ens frenen, perquè hi ha una majoria al Parlament, però no són suficients, hem d'arribar a aquest 50% i per a això s'ha d'ampliar la base social del sobiranisme. I aquesta és una tasca nostra, no només nostra, però també de CDC”. En la visió de Mas, hi ha dos projectes per a Catalunya, el ja citat unionista i el "sobiranista", del qual Mas ha dit "que pot arribar a la independència".

I en un segon eix, “quan s'arribi al moment de redactar la Constitució catalana", ha instat a garantir que la visió” de Convergència hi ”quedi àmpliament reflectida”. El perill, en aquest cas, és “l'esquerra doctrinària i populista el model de la qual no permet que Catalunya sigui pròspera, culta i justa”. No va posar noms a aquesta esquerra “doctrinària”, però no és difícil identificar l'espai que forma la CUP, però també, el colauisme en les seves múltiples formes.

Aquesta visió inclou una "Catalunya sobirana pròspera, on càpiga el talent i el caràcter emprenedor i on la col·laboració del que és públic i privat no sigui entès com un pecat. Un país modern i àgil que no es quedi enfangat perquè no es pugui tocar res, perquè això l'àncora al que és antic", ha detallat Mas.

DECISIÓ ENCERTADA

Notícies relacionades

Sobre el traspàs de responsabilitat a Carles Puigdemont, el seu antecessor ha assenyalat que, passades quatre setmanes dels fets, està convençut que "aquestes van ser les decisions que s'havia de prendre i que el seu resultat, veient el Govern, demostren que van ser tot un encert".

Parafrasejant una cançó de Manel, el líder convergent ha asseverat que ha costat "Déu i ajuda" arribar fins a aquest moment decisiu de la història catalana en què s'ha "obert l'oportunitat de continuar el projecte sobiranista, de decidir per nosaltres mateixos i de completar-ho", just en un moment, "com tantesaltres vegades" en què hi va haver qui ja brindava "a centenars de quilòmetres, però també aquí mateix" per la finalització de l'anomenat procés. I ha acabat la seva intervenció amb un missatge " als més veterans" del partit: "El que sempre ens ha mogut ha sigut poder arribar un dia a la situació en què estem".