DEL PSC A L'ÒRBITA SOBIRANISTA

La nova vida dels exsocialistes

Mascarell, Comín, Badia i Mohedano han trobat lloc en els governs nacionalistes

rpascual22996160 barcelona  barcelon s    11 07 2013    politica   160204133624

rpascual22996160 barcelona barcelon s 11 07 2013 politica 160204133624

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Bona part del sector crític dels socialistes catalans ha acabat trobant ubicació en l’òrbita nacionalista, i han passant a ocupar diversos càrrecs de responsabilitat en el Govern de la Generalitat de Catalunya en el transcurs dels últims mesos. A continuació repassem els fitxatges més sonats d’antigues figures del PSC.

  FERRAN MASCARELL

Ferran Mascarell va ser dels primers que va fer la transició des del socialisme a un Govern nacionalista. Titular de la Conselleria de Cultura en els últims mesos del Govern de Pasqual Maragall, va tornar a ocupar el càrrec el 2010 ja com a independent amb l’arribada al poder d’Artur Mas. I ha  desenvolupat aquest càrrec durant cinc anys, fins al passat 14 de gener.

TONI COMÍN

Després de la sortida de Mascarell, un altre exsocialista forma part de l’Executiu de Carles Puigdemont. Toni Comín és el nou conseller de Salut. Va començar la seva trajectòria política sota el paraigua del maragallisme a Ciutadans pel Canvi. Després d’ingressar al PSC, i de sortir-ne més tard, va acabar abraçant l’independentisme i es va acostar a Esquerra Republicana fins a convertir-se en una de les principals apostes d’Oriol Junqueras en aquest Govern.

FABIAN MOHEDANO

Toni Comín anava a les llistes de Junts pel Sí al Parlament, igual que Fabian Mohedano, que va deixar el partit després de ser expedientat pel PSC per les seves crítiques. Mohedano va ser un dels impulsors de la plataforma Avancem, escissió catalanista de les files socialistes integrada més tard a les candidatures d’ERC.

JORDI DEL RÍO

Exdirigent del PSC i promotor juntament amb Mohedano d’Avancem, Jordi del Río serà nomenat dimarts nou director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat. Després de més de tres dècades de militància, el juny del 2014 va estripar el carnet socialista. El 20-D va ser candidat dels republicans al Senat, però no va obtenir escó.

MARIA BADIA

Eurodiputada durant una dècada (2004-2014), va ser un dels referents de l’anomenat sector obiolista del PSC. Emmarcada en la part més catalanista dels socialistes, es va anar distanciant del partit fins que fa un any va comunicar la seva baixa en una carta a Miquel Iceta. En l’última campanya, Badia va expressar el seu suport a Junts pel Sí. El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, amb qui manté una bona relació cultivada pel pas de tots dos pel Parlament Europeu, l’ha elegit per a la direcció general de Relacions Exteriors.

ERNEST MARAGALL

Notícies relacionades

El 2012, Ernest Maragall va abandonar el PSC després de 34 anys per fundar Nova Esquerra Catalana. L’exconseller d’Educació és ara eurodiputat després d’haver acceptat l’oferta del president d’ERC, Oriol Junqueras, de concórrer com a número dos de la candidatura republicana a les eleccions europees, encapçalada pel filòsof Josep Maria Terricabras.

Badia, Mascarell i Comín van coincidir el passat 12 de setembre en l'acte 'Socialistes amb Junts pel Sí', en què també va participar Marina Geli. L'exconsellera de Salut, bona amiga de Comín, podria ser la pròxima a ocupar un càrrec.