Domènech conversarà amb PSC, ERC i DL per buscar suports al Govern del canvi

El líder d'En Comú Podem inicia els contactes aquest dijous a Barcelona

img 4168

img 4168

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El número u d'En Comú Podem, Xavier Domènech, inicia a Barcelona una roda de converses formals amb el PSC, ERC i Democràcia i Llibertat. Les primeres reunions s'han tancat per a aquest dijous amb els líders dels partits sobiranistes, Joan Tardà i Francesc Homs. Segons fonts coneixedores dels contactes, la trobada amb el secretari general dels socialistes catalans no està confirmada però podria tenir lloc aquest divendres.

La intenció de Domènech és fer-los arribar de primera mà la proposta de Govern de coalició que Pablo Iglesias va oferir el 22 de gener a Pedro Sánchez i Alberto Garzón. La suma dels diputats del PSOE (90), Podem (65) i IU (2) no són suficients perquè el candidat socialista pugui ser investit i necessita comptar amb el beneplàcit d'altres forces, que encara que minoritàries, resulten determinants en aquest context de fragmentació parlamentària.

Pablo Iglesias ha delegat en Domènech les negociacions amb els partits d'àmbit català i serà un dirigent de la força estatal qui entauli les converses amb l'altre partit imprescindible, el PNB.

LA INFLUÈNCIA DEL PSC

La intenció d'En Comú Podem és poder acostar posicions amb el líder del PSC, Miquel Iceta, abans que assisteixi a la reunió del comitè federal socialista aquest dissabte a Madrid. La qüestió més espinosa a abordar segueix sent el plantejament d'un referèndum. Encara que el mateix Iglesias ha assenyalat després de presentar la seva proposta de Govern que no hi ha "línies vermelles" per asseure's a negociar, tampoc està disposat a renunciar al dret a decidir.

Notícies relacionades

Una de les claus de l'èxit o el fracàs d'un acord és la flexibilitat al voltant de la fórmula i els terminis amb què es plantegés una proposta de consens sobre el dret a decidir. 

Aquest eix no només incumbeix els socialistes. A l'hemeroteca més recent hi ha les declaracions de l'expresident Artur Mas en la seva última compareixença abans de tancar el pacte amb la CUP, quan va subratllar que, per sobre de tot, s'ha d'evitar un nou Govern del PP a Madrid.