La Generalitat no es retirarà del conflicte judicial per Can Vies

Munté nega un pacte amb la CUP per no personar-se en casos judicials amb altercats

El Govern sosté que la renda mínima tornarà a garantir-se al 100%

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha negat l'existència d'un acord amb la CUP pel qual la Generalitat es retirarà de diversos casos judicials motivats per altercats o manifestacions, tals com Can Vies o determinades mobilitzacions motivades per vagues generals. Munté ha afirmat que el departament d'Interior ja fa mesos que analitza l'opció de retirar-se de causes sempre que no hi hagi afectació sobre servidors públics i interessos públics. "La CUP va mostrar interès a analitzar i revisar causes, i això lliga perfectament amb la voluntat i treball que ja es realitzava a Interior d'anàlisi exhaustiva d'acord amb criteris objectius i a l'última jurisprudència”, ha explicat.

En aquest sentit, la portaveu ha aclarit per exemple que la Generalitat no es retirarà del cas dels altercats pel desallotjament de Can Vies, al barri de Sants de Barcelona: "En totes les que s'hagi produït una lesió a treballadors públics o béns públics, com Can Vies, no hi haurà retirada de la personació. Negant algunes de les informacions respecte a la retirada de determinades causes, llançar des d'Interior un missatge de  tranquil·litat al col·lectiu de Mossos d’Esquadra".

RENDA MÍNIMA

Per una altra part, el Consell Executiu ha nomenat diversos càrrecs de segon nivell al nou Govern, que té pendent encara l'articulació de tres àrees de gestió en mans de Munté, del vicepresident econòmic i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i del titular d'Exteriors, Raül Romeva. En relació a la promesa electoral d'invertir 70 milions en la renda mínima, no ha posat data a aquesta injecció econòmica però sí que la Renda Mínima d'Inserció (RMI) es tornarà a convertir en un dret subjectiu, és a dir, que la prestació la rebran tots els que reuneixin els requisits. "Sobre la RMI aquesta establert clarament que es tornarà a la concepció de dret subjectiu", ha confirmat. No obstant no ha confirmat que s'inverteixi la xifra de 70 milions, perquè el nou vicepresident ha d'analitzar les xifres: "S'haurà de veure com podem fer aquests increments pressupostaris".

Notícies relacionades

Pel que fa a la implicació de les companyies subministradores de serveis bàsics (aigua, llum i gas) en el suport al decret governamental contra la pobresa energètica, com reclamen les entitats del Tercer Sector, Munté ha assegurat que aquestes companyies ja es s'hi estan implicant i ha afirmat que la implicació es reforçarà. "Per aconseguir una suma d'esforços no només econòmics sinó d'accions i de millora de protocols d'actuació, se seguirà fent i incrementant", ha assegurat.

LA DECLARACIÓ DE DESCONNEXIÓ

La portaveu no ha concretat si el Govern o el Parlament seran els encarregats d'impulsar les tres lleis que la declaració de "desconnexió" de l'Estat, aprovada el 9 de novembre i suspesa pel TC, (referides a Hisenda pròpia, procés constituent i Seguretat Social). "Hem d'acabar de veure com es determina", ha apuntat. "Hi haurà d'haver una coordinació excel·lent" entre el Govern i el Parlament, ha afegit Munté.