JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE MADRID

Els assaltants de la Blanquerna proclamen davant el jutge "el seu amor a Espanya"

Afirmen que van irrompre a la llibreria per impedir que es fessin "proclames independentistes"

jrico32454557 gra066 madrid  18 01 2016   los quince ultras que 160118194023

jrico32454557 gra066 madrid 18 01 2016 los quince ultras que 160118194023 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

Set dels 15 ultradretans que van assaltar en la Diada del 2013 la llibreria Blanquerna de Madrid han reconegut aquest dilluns davant el jutge que van entrar al local "com la Legió" moguts "pel seu amor a Espanya" per evitar que es fessin "proclames independentistes". No obstant, tots han negat que el seu acte fos "violent" o que s'haguessin concertat per irrompre a la seu de la Generalitat a Madrid. Els acusats s'enfronten a penes que oscil·len entre els dos i els quatre anys de presó pels delictes de desordres públicsamenacesdanys i atemptat.

En la primera sessió del judici han declarat vuit dels acusats, encara que un d'ells s'ha negat a respondre i quatre només han contestat a les preguntes del fiscal i dels seus advocats. Pedro Chaparro, membre de Democracia Nacional, ha defensat la seva actuació. "M'enervava que hi hagués un acte independentista perquè em mou l'amor a Espanya", ha manifestat. "L'11-S no s'utilitza com una festa autonòmica, sinó com una exaltació de l'independentisme", ha afegit.

ACCIÓ "IMPULSIVA"

Chaparro ha insistit en la seva justificació patriòtica: "Si toquen l'amor a Espanya, em surt la impulsivitat". A més, ha negat que la seva actuació fos violenta, malgrat que li va prendre el micròfon a l'aleshores delegat de la Generalitat a Madrid, Josep Maria Bosch, per impedir que es fessin "proclames independentistes". També ha negat que tingués la intenció de clavar cops a un càmera de TV-3. "Vaig apartar la càmera, però no volia donar cap cop ni a la càmera ni fer mal al treballador", ha matisat. El càmera va trigar nou dies a recuperar-se de les lesions.

La seva nòvia, Paula Mijais, ha rebutjat que pegués a algú en l'assalt en què els participants van irrompre al crit: "No ens enganyen, Catalunya és Espanya". "M'han educat molt bé per no ser una macarra", ha sentenciat.

UN "ESCRACHE"

Per la seva banda, el secretari nacional de Falange, Sergio R. F., ha comparat aquest acte amb un "escrache", i ha afirmat: "La meva condició d'espanyol i patriota m'obligava a ser-hi". I Joaquín, un altre dels assaltants, ha admès que van entrar tots junts "com la Legió". També ha reconegut que es va encarar amb el delegat de la Generalitat, a qui va dir a cau d'orella: "Aquí no es ve a fotre". Així mateix, s'ha negat a respondre a les preguntes més compromeses per "ser un home i no un delator".

Notícies relacionades

També ha negat que haguessin escampat gas pebre. "Potser va ser un escorta", ha afegit. Així mateix, ha indicat que els assaltants van sortir "cridant i brandant banderes, però pacíficament", encara que durant l'assalt van pegar al diputat de CiU Josep Sánchez Llibre. Per això, aquest parlamentari i la Generalitat actuen com a acusació particular. 

Els acusats han assegurat que no sabien que a l'acte hi assistien diputats i la seva defensa ha intentat que no s'admetés la personació de CiU perquè aquest partit ha perdut les sigles des de les últimes eleccions catalanes. Tots ells han reconegut que són membres, militants o simpatitzants de grups d'ultradreta. "Per això ens coneixem", ha justificat un dels acusats.