El Govern, el PP i C's carreguen contra el PSOE per cedir senadors a ERC i DL

Sáenz de Santamaría pregunta a Sánchez "a què està disposat a prestar-se" per aconseguir ser investit president del Govern

El socialista Guillermo Fernández-Vara considera "inexplicable" la decisió del seu partit de permetre als independentistes formar grup al Senat

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Govern, el PP i C's han sortit aquest divendres en tromba contra el PSOE per haver cedit senadors senadors ERC Democràcia i Llibertat (DL) perquè puguin formar grup propi a la Cambra alta. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha considerat aquesta decisió "incomprensible", "preocupant" i fins i tot "dolentíssima". 

Segons la seva interpretació, és un "error" que el Partit Socialista "presti els seus vots" a ERC i DL perquè els dos partits independentistes tinguin "més relleu" al Senat. "A què està disposat a prestar-se Sánchez per aconseguir" el que no ha aconseguit a les urnes, "que el seu partit sigui el més votat", s'ha preguntat la número dos de l'Executiu, donant a entendre que la cessió de senadors forma part de la negociació que el líder del PSOE preveu portar a terme amb altres partits per intentar aconseguir la seva investidura

Sáenz de Santamaría ha suggerit fins i tot que el secretari general del PSOE mira més pel seu interès "personal" d'aconseguir ser president del Govern que per l'"interès general", per això ha fet un "crida a la responsabilitat" de Sánchez, després d'assenyalar que si el "federalisme asimètric" que proposa el líder socialista suposa cedir senadors a partits independentistes és un moviment "preocupant". 

En la mateixa línia, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha considerat que el líder del PSOE està "desesperat per intentar trobar als despatxos el que no han trobat a les urnes". En declaracions a TVE, ha assenyalat que els socialistes han de donar "explicacions" per haver cedit senadors a grups que "estan per la independència i la destrucció d'Espanya" i ha considerat que aquest moviment "apunta a pactes que haurien d'explicar".

UNA "CESSIÓ", SEGONS C'S

Mentrestant, Ciutadans ha qualificat de "cessió" a ERC i DL el préstec de senadors i ha considerat aquesta pràctica, que és habitual i s'ha dut a terme en anteriors legislatures, de gairebé un "frau de llei". El secretari general del futur grup de C's al Congrés, Miguel Gutiérrez, ha considerat que Sánchez ha "creuat" les línies vermelles que el comitè federal del PSOE li va posar quan li va demanar que no negociés la seva investidura amb cap formació que defensi el dret d'autodeterminació de Catalunya. "No ho entenem, però és un assumpte intern que Sánchez haurà d'explicar als seus afiliats", ha assenyalat.

Notícies relacionades

Al Partit Socialista, aquest moviment ha causat malestar al president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que públicament ha considerat "inexplicable" que es faci un favor a partits que "estan treballant per marxar d'Espanya". Mentrestant, el president d'Aragó, Javier Lambán, també del PSOE, ha manifestat que "hi ha determinats hàbits parlamentaris que s'haurien d'eradicar de forma definitiva".

El portaveu socialista al Senat, Oscar López, davant la polèmica generada, ha negat en roda de premsa que la cessió de senadors tingui a veure amb les negociacions per conformar un futur Govern i ha recordat que és una mera cortesia parlamentària.