López reclama "entesa" per a la nova legislatura

El nou president del Congrés reivindica la "diversitat" però recorda que Espanya és un "projecte comú"

El socialista demana en la seva estrena un pacte d'Estat per acabar amb la "plaga insuportable de la violència masclista"

CONSTITUCIÓ CORTS / EFE / J. J. GUILLÉN

CONSTITUCIÓ CORTS
32397347 60-patxi-lopez-ya-elegido-presi-del-congreso

/

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Patxi López va inaugurar aquest dimecres l'onzena legislatura de la democràcia amb la mirada posada en dos dels principals reptes que afronta Espanya: el desafiament català i la necessitat d'acord per formar un nou governgovern. Tenint al cap aquests dos problemes, l'acabat d'elegir president del Congrés va invitar en el seu primer discurs les forces polítiques al “diàleg” i a l'“entesa”, com els “grans valors” que han de regir la incerta legislatura que arrenca.

El socialista va reivindicar les Corts com l'expressió de la “pluralitat i la diversitat” espanyoles i va caracteritzar els parlamentaris com a representants “d'ideologies i polítiques diferents”, amb diverses “formes d'entendre la identitat”. Aquests principis han de ser “garantits” perquè la “democràcia no sigui marginada”, va demanar.

I, tot seguit, va instar els partits a “dialogar, debatre i buscar enteses”, així com a saber gestionar “les discrepàncies perquè és més el que els “uneix” que el que els “separa”. “Espanya és plural i diversa en les formes d'entendre les identitats però és sobretot un projecte comú”, va asseverar, després de fer un gest dirigit a les diferents cultures agraint el seu nomenament en totes les llengües cooficials.

HOMENATGE A LES VÍCTIMES DEL MASCLISME I EL TERRORISME

Notícies relacionades

Com a exemple de conveni, López es va fixar en un tema que no acostuma a ocupar el president del Congrés: la violència masclista, per reclamar als grups que firmin un pacte d'Estat “sense fissures” que acabi amb aquesta “plaga insuportable”, que “humilia” a tothom. A més va tenir un record emocionat de les víctimes del terrorisme.

En el mateix discurs, l''exlehendakari' va instar els partits a aprofitar la legislatura que comença per abordar les reformes necessàries que donin “resposta al que de debò esperen els ciutadans”.