Mas: "Formava part més del problema que de la solució"

Admet que el seu pas "a un costat" evita un descens electoral del sobiranisme

El consell nacional de CDC ovaciona el seu líder, que diu que seguirà vigilant l'acord amb la CUP

c

c

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, s'ha acomiadat avui del seu càrrec en el consell nacional de CDC, després de diverses llarguíssimes ovacions. I admetent que “en aquestes últimes hores he arribat a la conclusió que, pel que fos, just o no, no ho valoro, en aquest moment formava part més del problema que de la solució no perquè jo cregui que jo restava en el projecte, i perdoneu la immodèstia, crec que no resto, però si això, una altra gent no ho veia així i estava disposat a portar-ho fins a les últimes conseqüències per perjudicar-ho tot, com a mínim jo havia de tenir la lucidesa, la visió àmplia, la perspectiva i la consciència de què s'estava jugant el país en aquestes hores decisives”. Mas ha afirmat que pren la decisió amb dignitat i ha proclamat: “compto per al present, compto per al futur”.

El líder convergent ha afegit que la decisió que va prendre té sobretot la justificació d'evitar unes altres eleccions en què els partits contraris a la independència avancessin. “Les eleccions eren una possibilitat. Potser irremeiable. Però tots sabíem que no eren el millor escenari, sinó que portaven a un risc de distorsió, d'embolic gran de dilució del projecte sobiranista, d'emergència d'altres projectes que van en contra seu”.

Mas ha subratllat que la CUP ha assumit els seus errors i ha pres també decisions de sacrifici. I ha afirmat que les dues parts han cedit: “Havia de ser una solució equilibrada, digna, que s' entengués com que no lesionava coses essencials. Hi ha costos repartits. No hi ha un president que fa un pas al costat i res més. Hi ha un president que fa un pas al costat voluntàriament, per decisió pròpia, sense que ningú l'hi hagi exigit, i si algú ho exigia jo no era gaire permeable a aquestes exigències inspirades des del punt de vista partidista. Per tant, pas al costat, però no a canvi de res, no per cedir a determinades pressions sinó per donar-li un sentit. I el sentit que té és que el projecte va endavant”.

EVITAR UN GOVERN DEL PP

El líder convergent ha subratllat la idea del procés sobiranista, que seguirà endavant davant els que ja destapaven el “cava” a Madrid. Però també ha introduït conceptes com el dret a decidir. I en clau estatal ha afirmat que és important que “sense ser entusiastes de res allà a nivell polític i sense estar absolutament lligats a cap formació estatal sabem que a Madrid no ens convé un govern del PP i Ciutadans”.

Mas ha finalitzat reivindicant la tasca del seu Govern, que, amb el pas del temps, ha afirmat, aconseguirà més reconeixement, i que ha treballat en un context d'“atur, pobresa, desigualtat, retallades de Madrid, ofec financer, brutalitat del Govern contra l'autogovern, intents d'humiliació permanent”.

Notícies relacionades

Mas ha demanat al partit tot el suport a qui aquesta nit serà el seu successor, Carles Pugidemont, al capdavant de la Generalitat i sobre el qual ha afirmat: ”Tots li devem lleialtat, començant per mi mateix, i tots vosaltres. I el sentit de la col·laboració, d'ajudar-lo, perquè està en un moment d'alta complexitat. Tota la gent que creiem en ell i en el projecte que té Catalunya, hem d'estar al seu costat per ajudar-lo en tot i per a tot”. “Li agraeixo el coratge de dir que sí, a vegades s'han de fer passos en què no havies comptat, jo no havia comptat a deixar de ser president d'aquesta manera, i ho vaig haver de decidir en hores, i em vaig jugar la presidència del meu país, que tant m'havia costat tenir, en hores, i en vaig acceptar les conseqüències, i ell en minuts va haver de fer el contrari, potser és més fàcil, però no tant, li vaig trucar al migdia” i en pocs minuts, ha explicat, va acceptar la proposta.

L'encara president en funcions s'ha acomiadat afirmant que quan deixi el càrrec “estaré molt tranquil, serè, conformat i agraït” i ha fet una autoafirmació del paper del seu partit en el procés sobiranista.