Mas obre la porta a repetir com a candidat en un futur

El president justifica el seu "pas al costat" com un sacrifici necessari per salvar el procés

Rebutja càrrecs en el pròxim Govern i es concentrarà ara en la refundació de CDC

c

c

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En una compareixença solemne, cinc anys després d'accedir a la presidència de la Generalitat, el líder de CDC, Artur Mas, ha confirmat que deixa d'aspirar a la reelecció. L'exigència de la CUP per aconseguir un pacte d'investidura amb la coalició Junts pel Sí s'ha fet realitat. Mas ha assegurat que ha actuat pel bé del país i després d'aconseguir doblegar els anticapitalistes que, segons el pacte assolit a última hora, asseguraran l'estabilitat del Govern que presidirà el fins ara alcalde de Girona, el convergent Carles Puigdemont.

Mas se'n va amb ànim de seguir donant batalla. “Artur Mas no es retira de la política però fa un pas al costat de la presidència de la Generalitat perquè donat que l'acord és raonable en termes de salvar el procés polític”, ha proclamat.

Ha sigut una compareixença en què el president en funcions ha assegurat que creu haver actuat sempre bé i “fent el bé”. I ha reivindicat el seu paper a partir d'ara, perquè si bé ha assegurat que no estarà en el Govern, s'ha mostrat disposat a col·laborar per seguir tirant endavant el procés, per exemple, en la internacionalització del mateix i fins i tot si convé, tornant a ser candidat d'una renovada Convergència.

Mas ha justificat el seu canvi de posició respecte a la retirada en què l'alternativa, les eleccions, era portar el procés a un “caos”.

“Vull deixar clar que té per mi un component dolorós però estic molt tranquil i molt convençut del que faig. Si algú no ho entén ara, en els pròxims dies es veuran els beneficis de la decisió per al país i el projecte, que vam defensar i tantes voluntats ha sumat”, ha afirmat. En diverses ocasions ha assegurat que amb el seu pas a un costat es garanteix que el procés segueix endavant.

CRÍTIQUES A LA CUP

Mas ha tractat de treure pit per les condicions que per la seva part ha admès la CUP a canvi de la seva retirada. “Conseqüències en el seu grup parlamentari, alguns diputats i diputades hauran de renovar-se. I n'hi haurà d'haver de nous i noves. És la manera explícita que la gent entengui que s'assumeixen aquests errors”, ha afirmat. “Tinc la tranquil·litat gran que el compromís per escrit d'estabilitat es compleixi en tot moment. Es compromet a no votar en cap cas en el mateix sentit dels grups contraris al procés i el dret a decidir quan estigui en risc l'estabilitat del Govern”, ha afegit.

El líder convergent ha explicat que la decisió final és seva però també després d'haver rebut propostes en aquest sentit de “gent de la societat civil, persones vinculades a una entitat sobiranista” i també del seu propi criteri personal.

"TRANQUIL·LITAT PERSONAL"

Notícies relacionades

A nivell personal ha afirmat que en diverses ocasions ha afirmat que retirar-se de la primera línia li permetria tenir més “tranquil·litat personal”. “No és fàcil políticament però és conseqüent amb la meva manera de pensar, amb els meus principis. Així hi haurà gent que em coneixerà una mica millor”, ha afirmat respecte a les conseqüències de la seva decisió.

I respecte als ritmes i compromisos adquirits fins ara pel sobiranisme, com per exemple la declaració rupturista del 9-N, Mas ha evitat concretar si és partidari de mantenir el rumb fixat en tots els sentits. “L'acord d'avui no té a veure amb els anteriors, no té a veure amb continguts de projectes, que ja se seguirà parlant”, s'ha limitat a afirmar, subratllant una vegada més que en la balança de pros i contres del que ell ha decidit, ha pesat sobretot evitar noves eleccions.