10 d’abr 2020

Anar al contingut

Els Pujol Ferrusola, un clan imputat

Ha passat de ser la gran família de Catalunya a tenir a tots els seus membres investigats

Roger Pascual

Jordi Pujol i Marta Ferrusola posen amb els seus fills.

Jordi Pujol i Marta Ferrusola posen amb els seus fills.

Els Pujol Ferrusola han passat de ser la gran família de Catalunya a estar tots imputats: Oriol pel cas ITVOleguer per operacions immobiliàries i la resta per la fortuna d'Andorra i per blanqueig de capitals.

JORDI PUJOL SOLEY

El patriarca

Va ser el pare de Catalunya durant 23 anys. Tot el que havia edificat es va ensorrar en un sol dia, el 25 de juliol del 2014, quan va reconèixer que havia ocultat durant 34 anys una suposada herència que encara no ha pogut justificar. Des d'aleshores l'exmolt honorable (tracte honorífic al qual va renunciar) només ha rebut revessos legals, l'últim la imputació de l'Audiència Nacional per blanqueig de capitals.

MARTA FERRUSOLA

La mare soferta

La soferta mare, que es va bolcar en l'educació dels fills mentre el seu marit sostenia sobre les espatlles el pes de tot un país, ha sortit especialment esquitxada per aquest escàndol. Escridassada a l'anar a declarar a Barcelona per la seva imputació per la fortuna d'Andorra, el "vagi a la merda" que va deixar anar a una periodista exemplifica el final de la cultura del seny.

JORDI PUJOL JÚNIOR

"Dinamitzador econòmic"

Les confessions de l'amant del primogènit, Victoria Álvarez, van obrir la caixa dels trons. La comissió del Parlament, en la qual va exhibir la seva col·lecció de cotxes d'alta gamma, el va donar a conèixer al gran públic. Autodefinit com a "dinamitzador econòmic" no ha pogut explicar l'origen de la seva fortuna. Investigat per opacs cobraments de comissions, segons el jutge ordenava els traspassos de la suposada 'deixa' familiar als comptes d'Andorra dels seus germans i la seva mare.

ORIOL PUJOL

Polític descarrilat

Destinat a ser el relleu d'Artur Mas, la seva carrera política va descarrilar pel cas de frau en les ITV, que el va obligar a renunciar als seus càrrecs de número dos de Convergència i diputat al Parlament. En els pròxims dies la fiscalia presentarà el seu escrit després que el sindicat Manos Limpias li hagi demanat més d'11 anys de presó.

MARTA PUJOL

Arquitectura financera

L'arquitecta, que va rebre 12 encàrrecs de la Generalitat abans que es prohibissin aquestes pràctiques, està imputada per la regularització de 838.194 euros d'Andorra.

JOSEP PUJOL

Últim imputat

"Ric, molt ric" des dels 30 anys, segons ell mateix va reconèixer, va ser l'últim fill a ser imputat. El consultor, que viu a Miami, va regularitzar dos milions d'euros procedents de les suposada herència.

PERE PUJOL

Contractista mediambiental

Imputat per la 'deixa', dirigeix una empresa mediambiental que va realitzar “nombrosos informes” per encàrrec de la Generalitat. Va cobrar gairebé 200.000 euros per tres informes destacant la importància de crear parcs eòlics i en va realitzar mig centenar més per donar llicències públiques d'aquests parcs.

MIREIA PUJOL

Fisioterapeuta milionària

La fisioterapeuta, que va tenir un pis de protecció oficial quan el seu pare era president, està acusada per frau i blanqueig per regularitzar un milió d'euros que tenia a Andorra.

OLEGUER PUJOL

​El cervell financer

A l'"autèntic cervell financer", segons els investigadors, se l'imputa pel blanqueig de capitals en un altre cas, mitjançant operacions immobiliàries que arribarien als 3.000 milions d'euros. A més, està acusat juntament amb els seus germans Jordi, Josep i Pere per pagaments sospitosos que els va fer l'empresari José Manuel Sola, soci de Rodrigo Rato.