Sánchez trasllada als barons que vol continuar perquè ha construït "bons fonaments"

"Els cicles polítics mai han sigut de quatre anys", assenyala el líder del PSOE per justificar la seva permanència

El secretari general assegura que es "deixarà la pell" per formar un "Govern progressista"

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A la corda fluixaassetjat pels barons socialistes més importants, que advoquen per la seva sortida com a líder del PSOE al considerar molt poc probable que pugui arribar a la Moncloa gràcies a un pacte amb Podem i l'independentisme, Pedro Sánchez ha assenyalat aquest dilluns que no pensa fer un pas enrere. Durant el comitè federal que els socialistes celebren per analitzar l'escenari després de les eleccions generals del 20 de desembre, Sánchez ha portat a terme una intervenció amb escassa autocrítica, en què ha ofert arguments per justificar la seva continuïtat i ha anunciat que s'hi “deixarà la pell” per arribar a l'Executiu, sempre que el partit de Pablo Iglesias i la resta de forces necessàries per a la seva investidura, la majoria de línia independentista o sobiranista, renunciïn al referèndum sobre la independència de Catalunya. El que no ha fet el líder socialista és aturar-se en la data del congrés que haurà d'elegir la nova direcció. Ell el vol endarrerir fins a la primavera, però els líders territorials de més pes pressionen perquè es faci a principis d'any, com estava previst.

El to del seu discurs ha tingut una mica de desafiament. “Després de poc més de 18 mesos i havent-nos enfrontat a quatre eleccions en un any, amb l'actual direcció federal i entre tots hem recuperat governs municipals i autonòmics i som l'alternativa al PP. Són bons fonaments per recuperar el protagonisme”, ha assenyalat Sánchez.

Davant aquesta visió, gairebé tots els presidents autonòmics socialistes (de l'andalusa Susana Díaz al castellanomanxec Emiliano García-Page, passant pel valencià Ximo Puig) consideren que els resultats de les generals, 90 escons i el 22% dels vots, suposen un revés al qual no es poden posar atenuants. La mateixa Díaz, a qui de nou es dirigeixen totes les mirades si hi ha relleu al PSOE, ha demanat “autocrítica” a l'entrada del comitè federal. Sánchez, tot i així, també compta amb altres suports de líders territorials, com la madrilenya Sara Hernández i el català Miquel Iceta, que ha assegurat aquest dilluns que el secretari general no està qüestionat. Però la balança orgànica està del costat dels crítics.

ELS PRECEDENTS

El líder del PSOE ha fet un repàs a la història política recent per justificar la seva continuïtat, basant-se en els exemples del seu partit i el PP. “Després de 18 mesos, assumeixo la meva responsabilitat en primera persona. No em conformo. Però hem de fer una anàlisi rigorosa. Els cicles polítics en aquest país mai han sigut de tan sols quatre anys. El PP, el 2004, va necessitar dues legislatures per recuperar el poder. També el PSOE el 1996. Vuit anys després vam tornar a tenir el govern”, ha assenyalat.

Així que ell, segons la seva pròpia versió, també es mereix una altra oportunitat si no forma una aliança per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa. Les opcions de Sánchez passen bé per aconseguir el suport de Podem i l'abstenció de Ciutadans, bé per aconseguir el vot a favor del partit de Pablo Iglesias i també el d'ERC i CDC. Cap d'aquestes vies es prefigura senzilla.     

“El PSOE és el partit més transversal i dialogant, l'únic capaç d'arribar a acords. Ens hi deixarem la pell”, ha argumentat Sánchez. La iniciativa, ha assenyalat, la té el PP com a partit més votat, però si les negociacions dels populars no arriben a bon port (d'entrada el PSOE votarà en contra de Rajoy o de “qualsevol altre candidat” conservador), ell “assumirà la seva legítima responsabilitat de convocar totes les forces polítiques”.

REBUIG A LA CONSULTA SOBRE LA INDEPENDÈNCIA

Amb una condició. “La renúncia a qualsevol proposta que impliqui la ruptura entre espanyols”, ha subratllat Sánchez, que també ha recordat als barons que després de les autonòmiques del maig ell va deixar autonomia a les federacions perquè abordessin els pactes. “Tots vau comptar amb la confiança d'aquesta direcció, que sempre va saber que actuaríeu guiats per l'interès general”, ha dit. Les úniques paraules d'agraïment del secretari general, en un gest significatiu, han sigut per als militants i simpatitzants socialistes, no per als líders territorials.  

“Mai hem cedit en la integritat territorial d'Espanya. No posarem en qüestió el país que volem governar. Creiem en la força d'estar units. Que ningú en dubti, defensem i defensarem la integritat territorial. Ningú que vulgui ser el president de tots els espanyols pot voler aixecar murs”, ha assenyalat en referència a Iglesias, líder de Podem, que en campanya va posar com a requisit al seu suport a qualsevol investidura la celebració d'un referèndum vinculant a Catalunya sobre la independència.  

Notícies relacionades

“Vull conèixer la vostra experiència de govern. La vostra experiència i consell em serà d'extrema utilitat. No sobra ningú. Us necessito a tots”, ha dit Sánchez als barons. Només que la qüestió, més aviat, és si els líders territorials consideren que qui sobra, en realitat, és el mateix secretari general.

Hi ha 49 torns de paraula demanats en aquesta cimera. El comitè federal s'anticipa llarg i tens.