Iglesias no renunciarà al referèndum per pactar amb Sánchez

Colau respon a Susana Díaz i li recomana que es preocupi pels milions de vots perduts pel PSOE

undefined32225236 madrid 20 12 2015 politica elecciones generales 20151223190245

undefined32225236 madrid 20 12 2015 politica elecciones generales 20151223190245

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias no acceptarà la proposta llançada aquest dimecres per Pedro Sánchez perquè renuncïi al referèndum a canvi de formar part d'un Govern progressista. En declaracions a aquest diari, el líder de Podem ha explicat que la petició de Sánchez significa que no ha entès el mandat de les urnes a Catalunya i a Espanya. El número u del PSOE demanava a Iglesias que abandonés les seves "línies vermelles". Aquest li respon: "La consulta a Catalunya no és una exigència de Podem, és exigència històrica".

Pablo Iglesias

SECRETARI GENERAL DE PODEM

La consulta a Catalunya no és una exigència de Podem, és exigència històrica

Iglesias ha allargat la mà al diàleg a tots els partits però no està disposat a renunciar al referèndum, encara menys després de la victòria aconseguida a Catalunya, on En Comú Podem va ser primera força. La convicció del partit lila s'uneix a les circumstàncies. L'aliança amb Ada Colau té el seu propi pes específic. A més, els podemistes es recolzen a les urnes per reivindicar-se com l'únic partit estatal que "comprèn" els anhels dels catalans i pot actuar de "pega" per a un projecte de futur.

COLAU L'HI TORNA A DÍAZ

Amb la calma relativa que implica no ser primera força, els podemistes mostren que no tenen pressa per negociar investidures exprés. Els seus primers moviments han consistit a aprofitar les discrepàncies entre barons i direcció federal del PSOE per qüestionar el lideratge de Pedro Sánchez al capdavant del partit. A més, si el líder socialista vol evitar sigui com sigui unes noves eleccions, els podemistes estan convençuts que aconseguirien més vots si es repeteixen els comicis i negocien amb menys tensió. 

Notícies relacionades

Aprofitant el soroll de missatges intercanviats entre dirigents socialistes, Ada Colau va decidir aquest dimecres respondre a les acusacions de la presidenta andalusa, Susana Díaz. "En comptes de recórrer a les velles estratègies, pregunti's per què el seu partit ha perdut milions de vots", va contestar en al·lusió a unes declaracions en què Díaz havia criticat a l'alcaldessa voler "esgarrapar vots" amb la reclamació del referèndum.

Iglesias i Colau van semblar fer pinya a l'entorn de l'aparent estratègia negociadora: transmetre una imatge de debilitat de Pedro Sánchez assetjat pels seus barons --aquell "Manes poc, Pedro" que li va llançar Iglesias durant el debat--, mostrar-se oberts al diàleg i proposar alternatives a un Govern del PP o del PSOE. D'aquí el suggeriment d'investir un president que sigui una figura independent.