ELS POPULARS CATALANS

El PPC es consola amb la fràgil victòria de Rajoy

Els conservadors perden a Catalunya sis diputats i es queden amb cinc

"Hem aconseguit el millor resultat que preveien les enquestes", celebra Sánchez-Camacho

fsendra32224739 barcelona 20 12 2015 elecciones generales 2015 pp 151221004047

fsendra32224739 barcelona 20 12 2015 elecciones generales 2015 pp 151221004047

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"El PP ha guanyat les eleccions a Espanya i és el partit que majoritàriament han elegit els ciutadans". Així va iniciar Alicia Sánchez-Camacho la seva valoració dels resultats de les generals. I d'aquesta manera, amb la visió més àmplia, agafada al costat menys dolent de les coses, ha evitat aprofundir en la caiguda que ha experimentat el partit a Catalunya, que ha perdut sis dels 11 diputats aconseguits en les generals del 2011 i es queda amb cinc.

La presidenta dels conservadors catalans, després d'instar la resta de forces polítiques a "respectar les normes del joc democràtic i permetre que el PP pugui formar govern", es va mostrar "satisfeta" amb la collita popular a les províncies catalanes. "Hem tret els resultats esperats, els millors que preveien les enquestes", va compartir. 

COMPARACIONS

Sánchez-Camacho va usar les comparacions per reforçar la posició del partit a Catalunya, que ja en les autonòmiques va passar de 19 a 11 diputats amb Xavier García Albiol com a candidat. Es va fixar en la competència no sense abans recordar que el seu equip fa quatre anys que governa, i que això crema i passa factura. En aquest cas, electoral. Així, va celebrar que la seva formació hagi aconseguit a Barcelona el mateix nombre de diputats -quatre- que Democràcia i Llibertat, i els mateixos que la formació d'Albert Rivera en la suma de les quatre circumscripcions. "Ara tenim cinc diputats i són els mateixos que té Ciutadans, un partit que aspirava a ser la primera força política a Catalunya". Va obviar, no obstant, que el PPC, amb prop de 416.000 vots, un 11,12% del total, ha aconseguit 60.000 vots menys que el partit taronja. 

Després d'una campanya de perfil baix en què els primeres espasa de la formació conservadora a nivell nacional a penes han travessat l'Ebre, el PPC obté els pitjors resultats dels últims 25 anys. Només el 1989, també amb Jorge Fernández Díaz com a cap de cartell a Catalunya, hi va haver un registre inferior, amb quatre seients al Congrés dels Diputats.

"Paper residual"

Notícies relacionades

La presidenta del PPC va evitar referir-se als missatges llançats pels partits independentistes. Tant Gabriel Rufián (Esquerra) com Francesc Homs (Democràcia i Llibertat) havien parlat de "paper residual" al referir-se al rol que juguen els populars a Catalunya. "Orgull d'haver derrotat el PP", havia sumat l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau. Sánchez-Camacho va driblar el cos a cos i es va limitar a reclamar un govern "estable i responsable que segueixi aplicant les polítiques de creixement i que no posi en risc la sobirania nacional dels espanyols".

Es dóna la circumstància que els dos primers candidats de la llista del PPC, el mateix Fernández Díaz, en qualitat de ministre de l'Interior, i el número dos, Jorge Moragas, cap de gabinet del president del Govern, van seguir l'avanç de la jornada electoral des de Madrid.