Ciutadans vol un govern en minoria del PP

Els socialistes descarten facilitar la investidura de Rajoy mentre que els populars els demanen "responsabilitat"

1
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / BARCELONA

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reiterat la seva disposició d'abstenir-se per facilitar que segueixi un Executiu del PP. "El més raonable seria que Mariano Rajoy intentés formar govern en minoria" i que el PSOE digui com més aviat millor si pensa abstenir-se per facilitar aquesta governabilitat o si intentarà formar un govern de coalició, que ells no recolzarien. Rivera ha precisat que el que és "fonamental" ara és que el PSOE, i Pedro Sánchez, decideixin si es s'abstindran per facilitar aquest govern en minoria del PP o si intentaran formar govern amb "onze partits polítics", opció a la qual Ciutadans votaria en contra.

"El problema que tenim és aritmètic", ha dit Rivera, que ha subratllat que Ciutadans deixarà clara la seva posició abans de les votacions.

"Ningú pot dir que va votar Ciutadans sense saber el que feia amb el seu vot: si podem, formarem govern, i si no estarem a l'oposició. I ja vam deixar clar abans de votar que nosaltres ens abstindríem perquè comencés a rodar la pilota i la legislatura i Espanya no fos Grècia. Potser ens hem equivocat --ha dit Rivera-- però crec que és millor dir la veritat".

Segons el líder de Ciutadans, "ara li toca al PSOE moure fitxa i a Pedro Sánchez decidir si s'abstindrà perquè el PP governi en minoria o si governarà amb onze partits polítics, perquè són vuit de Podem, el PNB, Esquerra Republicana i el PSOE --ha calculat Rivera-- i això crec que no seria bo per a Espanya".

EL PP DEMANA AJUDA A SUSANA DÍAZ

Notícies relacionades

El candidat de Ciutadans insisteix, com en campanya, a atacar els socialistes pel flanc català: "Si el PSOE intenta formar govern i convoca un referèndum independentista, com demanen Esquerra i Podem, nosaltres ens hi oposarem. No hem vingut fins aquí, lluitant vuit anys al Parlament de Catalunya, perquè ara fem un referèndum".

Els socialistes, per boca de la número dos de Sánchez a la llista de Madrid, la catalana Meritxell Batet, han assegurat que no pensen facilitar la investidura de Rajoy. Però el partit tot just acaba de començar. I les pressions també. Per això el vicesecretari general del PP, Javier Maroto, ha afirmat que la presidenta socialista d'Andalusia, Susana Díaz, "no es plantejaria posar el Govern en mans de Pablo Iglesias" i espera que ni el Govern ni el Parlament que surti de les eleccions generals estiguin "condicionats" pel líder de Podem, Pablo Iglesias.