A Euskadi, el PNB s'imposa en escons i Podem en vots

Els nacionalistes asseguren que els seus sis diputats "donaran molt de joc polític"

 

  / EFE / LUIS TEJIDO

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Els resultats de les eleccions generals a Euskadi han col·locat Podem com a força més votada i cinc escons, encara que el PNB hagi aconseguit un més amb menys vots. De fet, els sis diputats penabistes poden ser decisius en el joc de majories a Madrid. Però la fortíssima irrupció de la força morada ha provocat el declivi d'EH Bildu, que perd 5 dels seus 7 escons a Madrid. Els socialistes aguanten millor del que s'esperava, i conserven tres dels seus quatre diputats, mentre que el PP obté dos diputats a Euskadi, un menys que en els comicis del 2011. Al mateix temps, Ciutadans veu confirmat que el seu missatge anticoncert econòmic els ha impedit tenir opcions a Euskadi.

No és la primera vegada que PNB queda en segon lloc en vots a Euskadi en unes eleccions generals, però només ha passat dues vegades des del començament de la democràcia, el 1993 i el 2008. En els dos casos es va imposar el PSE. Ara, un partit nou, gairebé sense estructura a Euskadi, ha sigut la força més votada amb un 26% dels vots, mentre els penabistes s'han quedat en un 24%. I no hem d'oblidar que la direcció de Podem-Euskadi va dimitir el mes passat entre crítiques a l'aparell, que els va imposar un candidat en una de les planxes electorals.

Satisfet pels resultats, el president del PNB, Andoni Ortuzar, es va deixar estimar sense mostrar a priori cap preferència entre PP i PSOE: "No diem qui ha de governar, sinó com s'ha de governar". Després de reivindicar que han aconseguit un escó més que el 2011, va apostar per una nova forma de fer política, basada "en el diàleg i l'entesa". I va deixar clar que l'objectiu del seu partit, "que donarà molt de joc a Madrid", és "aconseguir el reconeixement d'un nou estatus polític per a Euskadi". També va voler llançar una mà Podem al donar-li la benvinguda a Euskadi i apuntar que "ha demostrat sensibilitat amb la qüestió basca".

L'ANÀLISI DE L'ESQUERRA 'ABERTZALE'

Notícies relacionades

El dirigent d'EH Bildu Hasier Arraiz, per la seva part, va assumir la caiguda i va admetre que part del seu electorat ha recolzat Podem "possiblement perquè pensaven que així afavorien de forma més eficaç un canvi a Madrid".

En l'anàlisi dels resultats per capitals, el gir encara és més sorprenent. A Bilbao guanya el PNB, però amb Podem a escassa distància. A Sant Sebastià, el partit de Pablo Iglesias es converteix en la primera força, seguida dels penabistes. I a Vitòria també guanya Podem, en aquest cas amb el PP en segon lloc.