EL CAMÍ CAP A LES URNES

La Generalitat culpa el tripartit de la privatització d'ATLL

"L'aigua és un bé comú i necessari i hauria de ser de gestió pública", denuncia Domènech

Canonada i túnel d’interconnexió d’aigua de Fontsanta Trinitat.

Canonada i túnel d’interconnexió d’aigua de Fontsanta Trinitat. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La Generalitat culpa el tripartit de la privatització d'Aigües Ter Llobregat. Després que EL PERIÓDICO destapés que la privatització impedeix abaixar el preu de l'aigua, tant Neus Munté, portaveu del Govern, com el seu predecessor Francesc Homs han defensat que la Generalitat es va veure obligada a privatitzar la gestió d'ATLL pels deutes generats per l'executiu d'esquerres. Una tesi que no comparteixen els partits d'esquerres. Després de la petició de la CUP de revertir la privatització i que el PSC presentés una proposició de llei al Parlament perquè la gestió torni a ser 100% pública, Xavier Domènech, el cap de llista d'En Comú Podem, ha carregat contra la negativa del Govern.

Notícies relacionades

"Hem de recordar que sense aquesta operació del 2011 no s'hauria pogut sostenir ni fer viable ni sostenible el servei de l'aigua i l'ACA com a conseqüència d'una nefasta gestió del Govern anterior", ha assenyalat Munté. "Estava en situació de bancarrota, i el que va permetre garantir el servei va ser aquesta operació amb ATLL. No comparteixo que aquesta concessió dificulti un canvi en el preu de l'aigua, en tot cas en aquell moment hi havia una important necessitat de recursos també per sostenir aspectes essencials de l'Estat del Benestar, per fer viable la concessió del servei de l'aigua però que, segons el contracte, aquests mecanismes es poden revisar cada cinc anys i això seria a efectes 2017". En la mateixa línia s'ha mostrat Homs. "El que ha condicionat més la tarifa de l'aigua són els deutes del tripartit", ha sentenciat l'exportaveu. "Les coses s'han d'explicar bé i pel seu nom; haver estirat més el braç que la màniga, haver generat deutes brutals per no haver gestionat bé les coses perquè encara paguem unes canonades d'un transvasament que es va estar a punt de fer quan hi va haver aquella sequera que van resoldre encomanant-se a la Mare de Déu de Montserrat", ha assenyalat.

LES CRÍTIQUES D'EN COMÚ PODEM

"Que es vulgui fer passar una cosa per una altra no ho deixem passar, per situar l'origen de les coses", ha protestat el candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions generals. "Dir que per unes suposades clàusules del contracte és faltar a la veritat, és una manera molt parcial d'explicar les coses. I m'agradaria veure si és cert o no perquè no tinc coneixement precís del contracte. El que sí que sé és que el deute acumulat de l'ACA per la gestió del tripartit i particularment d'ICV que n'era directament responsable, amb el lamentable episodi d'aquella sequera, la factura encara l'estem pagant. I aquí hi havia responsables. Hem sigut solidaris des del punt de vista governamental". En aquest sentit ha assegurat que no li consta que ERC s'hagi alineat amb la CUP en aquest tema i en el de Barcelona World.