SERVEIS BÀSICS

Les claus de la tarifa que cobra ATLL

L'elevada retribució financera pactada limita les possibilitats d'abaixar el preu de l'aigua per als usuaris

2
Es llegeix en minuts
A.S. / BARCELONA

Per calcular la retribució que ha de cobrar Aigües Ter Llobregat (ATLL) el 2016 per la seva gestió de l'aigua a través de la tarifa majorista s'han aplicat diversos conceptes que estan regulats en el concurs de privatització del servei realitzat per la Generalitat. A la proposta de la concessionària per establir la tarifes de subministrament del 2016 per als usuaris de la xarxa d'ATLL (les empreses que després distribuiran l'aigua a domicili) es fixen els elements que componen aquesta retribució, amb un import total per a l'any que ve que puja a 158,14 milions d'euros. Aquesta xifra inclou els costos de l'operació, la retribució financera, les amortitzacions, l'anomenat fons de sequera i el cànon que es paga a la Generalitat de Catalunya. El pes de la retribució financera fixat en el concurs és tan elevat, el 40% del total, que gairebé no deixa marge per poder abaixar la tarifa de l'aigua

Els elements per calcular la tarifa que haurà de cobrar ATLL són els següents:

COSTOS D'OPERACIÓ 

Es calculen partint de la base del que ha costat subministrar l'aigua en alta entre octubre del 2014 i setembre del 2015, i s'hi apliquen els efectes de l'índex general de preus al consum (IPC), a més d'un índex vinculat a l'eficiència. Aquest capítol puja a 71,226 milions d'euros.

RETRIBUCIÓ FINANCERA DE LA INVERSIÓ

Aquest càlcul es realitza a partir d'un percentatge de retribució financera del concessionari durant els 50 anys del contracte a un tipus d'interès del 9,33%. Es divideix en dues parts. Una primera, sobre el tram que efectivament va desemborsar ATLL quan va firmar el contracte (298,7 milions d'euros) i el valor net de les inversions realitzades fins al moment (5,6 milions d'euros), dels quals s'obté una retribució financera de 26,7 milions.

Una segona part és la retribució sobre el deute del concessionari amb la Generalitat. Es tracta del cànon diferit que la concessionària es va comprometre a pagar quan va guanyar la privatització i que a finals del 2015 era de 768,4 milions d'euros, una xifra que s'obté després de sumar-los al deute pendent del 2014 més els interessos generats el 2014, i a la qual es resta la quota del cànon concessional pagat el 2015. Sobre aquesta quantitat s'aplica també la retribució financera del 9,33%, a la qual es resta l'interès del 4,95% establert per a la devolució de préstec. Al final de totes aquestes operacions, aquesta retribució sobre el deute pujarà a 33,65 milions el 2016.

AMORTITZACIÓ 

La quota anual per aquest concepte és de 6,09 milions

FONS DE SEQUERA

Inclou les despeses d'operació de manteniment de les plantes dessalinitzadores. Puja a 6,19 milions

Notícies relacionades

CANON A PAGAR A LA GENERALITAT

Per al quart any de la concessió està fixat en 14,24 milions

Temes:

ATLL