L'excap d'ETA David Pla afirma que la banda va rebre a Oslo un enviat del PP

Assegura que Mariano Rajoy estava informat de la visita, encara que després es va negar a rebre l'interlocutor

EN UN ALLOTJAMENT RURAL3 Un agent de la policia francesa(a dalt) s’emporta detingut David Pla de la casa de turisme ruralde Baigorri on va ser detingut juntament amb Iratxe Sorzabal.

EN UN ALLOTJAMENT RURAL3 Un agent de la policia francesa(a dalt) s’emporta detingut David Pla de la casa de turisme ruralde Baigorri on va ser detingut juntament amb Iratxe Sorzabal. / AP / BOD EDME

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

L'exdirigent d'ETA David Pla ha assegurat que quan la banda terrorista va enviar una representació a Oslo va rebre la visita d'un enviat de l'Executiu del PP. En una entrevista concedida des de la presó al diari 'Gara', Pla assegura que tres membres de l'organització armada, inclòs ell mateix, van estar al país nòrdic amb l'aprovació, primer, de José Rodríguez Zapatero, i el "consentiment", posterior, de Mariano Rajoy.

David Pla, detingut el setembre d'aquest any a França, afirma que tant ell com Iratxe Sorzabal i Josu Ternera van estar sota protecció del Govern noruec, encara que ell prefereix referir-se a "un país europeu", sense especificar quin. L'exdirigent etarra assegura que allà es van entrevistar amb una dotzena de personalitats internacionals de diferents àmbits i, al final, va arribar fins i tot "un enviat del Govern del PP". No obstant, ha relatat que quan l'intermediari va tornar a Madrid, l'Executiu espanyol "no el va voler ni rebre" perquè "algú va manar parar". Pla afegeix que el seu interlocutor els havia assegurat que Rajoy estava informat de la seva visita.

En l'extensa entrevista, feta totalment en eusquera mitjançant l'enviament de qüestionaris, David Pla assegura tenir una "sensació agredolça" pel que ha passat des del 2011". Hem construït un escenari polític ple d'oportunitats, però no estem de cap manera al lloc que volíem", admet. Precisament, Pla és un dels membres d'ETA que van llegir el comunicat de cessament definitiu de la violència el 2011.

SITUACIÓ DESPRÉS DE LES ELECCIONS

Notícies relacionades

L'excap d'ETA, que es defineix ara com a membre del grup d'interlocució designat per la banda terrorista per buscar "vies de solució", admet que "no sembla" que es pugui obrir cap mena d'interlocució amb el Govern espanyol després del 20-D. "S'hauria de treballar aquesta oportunitat, però, en tot cas, sense convertir-la en el pilar de la nostra estratègia", apunta.

Respecte al desarmament, David Pla assegura que la banda ha segellat "una quantitat significativa d'armes i explosius" i seguirà treballant en aquest camp amb els verificadors internacionals. Apunta a més que la banda "no té necessitat de segellar els arsenals ni de desarmar-se" i, si ho fa, és "pel bé del procés". De la mateixa manera, denuncia "les traves" dels estats francès i espanyol, que alenteixen la inutilització dels seus arsenals.