ELECCIONS GENERALS

Ciutadans recupera tres paraules maleïdes a Catalunya i Aragó: Pla Hidrològic Nacional

El partit d'Albert Rivera proposa centralitzar la gestió de l'aigua per evitar "una visió localista i l'ús insolidari"

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Pla Hidrològic NacionalCiutadans recupera en el seu programa electoral aquestes tres paraules tan maleïdes especialment al sud de Catalunya i Aragó amb una proposta per evitar “una visió localista de l'aigua i un model insolidari en el seu ús”. El partit d'Albert Rivera gira full en els conflictes que hi va haver entre comunitats i en les protestes que es van desencadenar a les Terres de l’Ebre sota el Govern de José María Aznar i planteja un projecte en què se centralitzi la gestió de l'aigua, que ha de ser una “competència estratègica nacional”.

Encara que Rivera no ho va esmentar al seu míting de Tarragona ni tampoc al de Saragossa, Ciutadans afirma al seu programa que el Pla Hidrològic Nacional ha de ser "un factor integrador de la societat i l'economia" que serveixi per "generar riquesa tant a les regions que siguin proveïdores d'aigua com a les receptores". L'únic matís que s'inclou és que "en tot cas els hipotètics excedents s'han de determinar una vegada satisfetes les necessitats internes de la conca sense cap reserva".

¿TRANSVASAMENT DE L'EBRE?

Una mica més clarificadora, no del tot, resulta l'explicació que va oferir l'eurodiputat del partit taronja Javier Nart durant un acte a Saragossa el mes de maig passat. Llavors, Nart va instar a deixar el sentiment "patètic" i "curtterminista" que porta a pensar que el riu és de qui el té a sota i va plantejar la necessitat que els polítics escoltin l'opinió dels tècnics. ¿Transvasament de l'Ebre? El dirigent de Ciutadans no s'hi va oposar, però va subratllar que el cabal mínim que requereixi el riu a nivell ecològic serà “intocable”.

Notícies relacionades

El problema és que ni els tècnics es posen d'acord sobre quin ha de ser aquest cabal mínim. El mes de juny passat, la Generalitat va exigir per a l'Ebre el doble del cabal previst pel Govern central.

"AIGUA PER A TOTHOM"

Més dades per a l'anàlisi. El 4 de novembre, durant una visita a Cartagena (Múrcia), Rivera va parlar de la "mínima intervenció possible" en els cabals dels rius, però va advocar perquè "l'aigua estigui assegurada a tot arreu d'Espanya", i va insistir que el Pla Hidrològic que plantejarà el seu partit ha de deixar clar que "l'aigua és de tothom i per a tothom". Recordem que 'Aigua per a tothom' és el lema que es va utilitzar tant a Múrcia com al País Valencià per reclamar el transvasament de l'Ebre.