Junqueras demana "generositat" a CDC i la CUP per culminar el procés

ERC inicia la campanya a Cornellà reforçant el seu perfil social

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / CORNELLÀ

ERC ha iniciat aquest dijous a la mitjanit la seva campanya electoral a Cornellà, una de les ciutats símbol de la immigració arribada a Catalunya als 60 i un dels feus de l'antiindependentisme. En aquests dies complicats per al secessionisme, per la pugna entre CDC i la CUP per la investidura d'Artur MasOriol Junqueras ha presumit del paper de mediador del seu partit, un rol "històric", i ha enviat un missatge als altres partits secessionistes: "Aquest procés requereix generositat". I potser més enfocat a la CUP, i recordant que va haver d'acceptar anar del braç de Mas el 27-S, ha afegit: "I ningú ha sigut més generós que nosaltres".

L'elecció de Cornellà simbolitza, al seu torn, l'ambiciós pla del líder republicà de convertir la seva força en la biga mestra de l'esquerra catalana. "La nostra candidatura és la de la unitat", ha clamat el president d'ERC, que ha subratllat que la llista d'ERC al Congrés pretén assemblar-se a la societat que vol "servir".

Sota aquest prisma s'ha d'entendre no només la inclusió d'exsocialistes i, fins i tot, exdemocratacristians d'Unió, sinó també la normalització lingüística interna que viu ERC, iniciada el 2012, quan Junqueras va abraçar l'oficialitat del castellà en una eventual Catalunya independent, en un article a EL PERIÓDICO, i rubricada en aquesta llista amb la inclusió de dos castellanoparlants als quatre primers llocs de la llista al Congrés: Gabriel Rufián i Ana Surra.

PERFIL D'ESQUERRES

Junqueras també s'ha esforçat per emfatitzar el perfil d'ERC com a partit d'esquerres. Ha separat l'independentisme de la seva força, que ha qualificat de "temporal, ja que s'acabarà quan Catalunya sigui independent", dels valors del "republicanisme" i de la recerca de la justícia social que acompanyarà Esquerra "tota la seva vida".

Notícies relacionades

El cap de llista, Gabriel Rufián, s'ha presentat com a activista de Súmate, una entitat "que va cabrejar molta gent i segueix cabrejant perquè simbolitza la seva derrota". Traient partit dels seus orígens familiars, ha afirmat que estava segur que els seus avis, tots andalusos, si visquessin, "serien aquí avui amb nosaltres". "Anirem a Madrid a dir als que sempre han guanyat que aquesta vegada han perdut, perquè nosaltres hem guanyat", ha sentenciat.

Joan Tardà, amb tot, ha sigut el que ha fet posar l'auditori dret, no en va 'jugava' a la seva ciutat natal. "Si no guanyem de pressa, hipotecarem diverses generacions de catalans", ha afirmat el diputat al Congrés, en referència a la precarització social que viu Catalunya. "De les banderes no es menja. No volem canviar una bandera per una altra, sinó construir un país més just socialment".