El TC inicia el debat sobre la declaració d'independència

Els jutges estudien l'esborrany redactat pel jutge conservador Andrés Ollero

1
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

El ple del Tribunal Constitucional ha començat avui a discutir la legalitat o no de la declaració d'independència. Els jutges tenen sobre la taula l'esborrany redactat pel magistrat conservador Andrés Ollero, en què proposa que es declari inconstitucional aquesta declaració per atemptar contra la Constitució. D'aquesta manera, els magistrats estimen el recurs del Govern de Mariano Rajoy i no atenen les al·legacions del Parlament de Catalunya. Aquesta seu judicial ja va suspendre aquesta declaració l'11 de novembre.

Fonts jurídiques han informat que la deliberació es pot prolongar diversos dies. El ple està convocat fins dijous, però no es descarta que avui es pugui conèixer la decisió. Aquestes fonts han explicat que els magistrats tenen intenció de dictar una resolució que "sigui clara, precisa i respectuosa". I és que no obliden que la declaració d'independència va ser aprovada per la Cambra catalana i per tant "té un rerefons polític que no es pot obviar".

PRIMER DEBAT

Notícies relacionades

Els magistrats ja han solucionat el primer obstacle d'aquesta deliberació al decidir que aquesta declaració no és un acte polític, sinó que té rerefons jurídic. L'Advocat de l'Estat ja va afirmar que aquesta declaració té conseqüències jurídiques, mentre que el Parlament li va negar aquest caràcter i la va rebaixar a "un desig".

Els magistrats han optat per resoldre aquesta demanda del Govern amb la màxima urgència. I han avisat 21 autoritats catalanes que hauran d'assumir les conseqüències si no acaten la decisió de l'alt tribunal. Aquestes persones, entre elles el president Artur Mas, van firmar la notificació del TC al Parlament.