El PP proposa canvis legals per reforçar la "cohesió territorial, la unitat d'Espanya i la solidaritat"

El programa electoral conservador defensa la Constitució i una legislació més dura sobre els símbols d'Espanya

Rajoy es compromet a afavorir que governi l'alcalde més votat, a regular els 'lobbies', augmentar el control sobre les subvencions o nomenar un fiscal especialitzat en el robatori de bebès

Cospedal, Levy, Catalá i Cifuentes, durant la presentació de part del programa electoral del PP, a Madrid, aquest diumenge. / periodico

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El programa electoral amb què Mariano Rajoy es va presentar el 2011 a les eleccions no incloïa ni una línia sobre la defensa de la unitat d'Espanya, tot i que forma part de les essències del partit conservador. No obstant, el compromís electoral amb què el president preveu revalidar el seu càrrec el 20-D, després d'una legislatura en què el desafiament independentista ha arribat a cotes inimaginables anys enrere, inclou un capítol específic destinat a defensar la unitat del país.

“La unitat de la nació és un principi sobre el qual s'assenta el nostre benestar”, diu el primer bloc del programa, anomenat ‘L'Espanya que volem’, que ha sigut desvelat aquest diumenge (els quatre apartats següents seran difosos successivament a partir de demà). Aquesta secció consta de 32 pàgines en què els conservadors proposen, de manera una mica vaga, una “millora del marc autonòmic per reforçar la cohesió territorial, la unitat al voltant de la pluralitat i la solidaritat” per resoldre els xocs sorgits amb les autonomies.

Així mateix, els populars tornen a prometre reformar el sistema de finançament per garantir una oferta bàsica comuna en totes les comunitats, així com la incorporació a la llei que regula l'ús de la bandera i altres símbols els “mecanismes jurídics” que garanteixin el seu compliment, per evitar, entre altres coses, els xiulets a l'himne o les deshonres a la bandera.

DEFENSA DE LA CONSTITUCIÓ

Al mateix temps, el PP garanteix que si torna a governar “aplicarà tots els recursos que la Constitució habilita per plantar cara” al secessionisme. En aquest sentit, els conservadors fan una defensa fèrria de la Carta Magna i davant del compromís dels seus oponents per retocar-la, adverteixen que les reformes que Espanya “necessita” s'han d'afrontar “amb lleialtat institucional” i “sense necessitat de rectificar el nucli de les decisions fonamentals adoptades el 78”. És a dir, no es tanquen en banda a la seva reforma però l'acoten a qüestions col·laterals.

A més, aquest bloc del programa inclou una bateria de mesures destinades a posar fi a la corrupció, entre les quals destaca el compromís que els alts càrrecs abandonaran el seu lloc en el moment en què s'obri un judici oral contra ells, una regulació dels 'lobbies', una vinculació de l'indult a la “política penal del Govern” o un reforç del control sobre les subvencions públiques.

LLEI ELECTORAL

Així mateix, el PP proposa reformar la llei electoral perquè als ajuntaments governi la llista més votada, reduir les campanyes i despeses electorals i reformar els reglaments del Congrés i el Senat. En el cas de la Cambra baixa, perquè sigui més accessible, participativa i àgil. I al Senat per reforçar el seu paper com a cambra de representació territorial. Els dos canvis s'han intentat aquesta legislatura i no han tirat endavant, segons l'oposició, per l'obstinació del PP, que ara torna a proposar les modificacions.

En matèria de justícia, el programa recull algunes de les lleis que han quedat pendents aquesta legislatura, com el codi processal penal, però oblida mesures polèmiques que el PP sí que va prometre en el passat, com atorgar al fiscal la direcció de la investigació o que els jutges elegeixin el Consell General del Poder Judicial. Crida l'atenció, a més, que es compromet a nomenar un fiscal especialitzat en el robatori de bebès.

EL TC, SENSE CANVIS

Notícies relacionades

En canvi, no diu res del Tribunal Constitucional, que el 2011 es va comprometre a reformar per “enfortir la seva independència”. No obstant, el Govern va reforçar 'in extremis' la seva naturalesa, al final de la legislatura, amb l'objectiu que si el desafiament independentista va a més, els jutges puguin suspendre de les seves funcions els seus promotors. En aquest context, fonts del PP admeten que no hauria sigut adequat incloure nous retocs que qüestionessin la institució en el programa.

El PP també es compromet amb la “memòria, la veritat, la dignitat i la justícia” que exigeixen la majoria d'associacions de víctimes del terrorisme i a reforçar l'Estat de dret i les forces i cossos de seguretat perquè contribueixin al manteniment de la seguretat.