ENTREVISTA AL RESPONSABLE DEL PROGRAMA ECONÒMIC DEL PSOE

Sevilla: "S'ha de separar la sanitat de la resta del finançament autonòmic"

"En el futur s'ha d'acabar amb el FLA", defensa qui podria ser ministre d'Economia en un Govern de Pedro Sánchez

"La lluita contra el frau i la reforma fiscal ens permetrien 25.000 milions addicionals en la pròxima legislatura"

En el futur s’ha d’acabar amb el FLA, defensa qui podria ser ministre d’Economia amb el PSOE. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

A Jordi Sevilla (València, 1956) gairebé se li va escapar fa uns dies a la ràdio que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja li ha dit que, si governa, ell serà el pròxim ministre d’Economia. De moment, és el responsable d’Economia del Grup d’Experts del PSOE i com a tal ha coordinat el programa econòmic per al 20-D. La conversa se centra sobre finançament autonòmic.

–¿Què li sembla que el Govern hagi imposat condicions especials a Catalunya per accedir als diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)?

–Montoro tendeix a l’histrionisme. Però la Generalitat també està sobreactuant quan sembla escandalitzar-se del que ells mateixos han fet. Després de la resolució del Parlament per no obeir les lleis estatals no s’haurien d’estranyar que el Govern vulgui garantir que els diners que es donen a la Generalitat es dediquin a allò per al que es donen.

–En cas de guanyar, ¿un govern socialista mantindria el FLA?

–El FLA es munta en un moment en què les comunitats no poden accedir als mercats financers. En el futur s’ha d’acabar amb el FLA, a mesura que entri en vigor el pròxim model de finançament autonòmic.

–¿Està intervinguda Catalunya pel Govern central?

–No crec que aquest sigui el concepte. Però és evident que existeix una situació de doble excepcionalitat. Financera, perquè Catalunya no té recursos i depèn del seu creditor, que és l’Estat. I política, ja que estem en un camí de no se sap gaire bé on i cada vegada es fan nous passos cap a l’abisme.

–¿Quines són les reformes del sistema de finançament autonòmic del programa electoral del PSOE?

–Hem intentat no ser gaire explícits en el programa. En les anteriors negociacions, l’acord s’aconseguia perquè el Govern posava sobre la taula més diners. Ara no és possible. Hem de buscar solucions federals als problemes.

–¿A què es refereix amb solucions federals?

–És separar el que ha de finançar l’Estat, perquè té a veure amb el principi constitucional de garantir la igualtat de tots els espanyols, del que financen les autonomies. Potser ha arribat el moment de tornar a separar el finançament de la sanitat de la resta del finançament autonòmic i desglossar en dos la negociació del nou model, per una part la sanitat; per una altra part, la resta.

–¿Això pot ser vist com una recentralització de la competència?

–No. No estic parlant de recentralitzar, sinó de federalitzar en un model on quedi clar el que fa cada nivell administratiu i com ho finança. Que la competència sigui autonòmica no impedeix que el Govern central no tingui també l’obligació constitucional de garantir la igualtat de tots.

–¿S’han de posar límits a la solidaritat entre autonomies?

–El nou model haurà d’explicitar el principi d’ordinalitat, això està raonablement acceptat.

–¿Quines són les grans xifres de la memòria econòmica del PSOE?

Notícies relacionades

–Partim d’un creixement mitjà de l’economia del 2,5% en la pròxima legislatura. A partir d’aquí, el pes dels ingressos s’apujarà al voltant de 2 punts de PIB i estabilitzarem la despesa pública. Això ens permet reduir el dèficit a l’1% al final de la legislatura, que és el nostre compromís, i finançar alguns dels compromisos del programa. Els ingressos els reforçarem amb al voltant de 10.000 milions addicionals de lluita contra el frau i 15.000 milions més derivats de la reforma fiscal que plantegem i que bàsicament tenen a veure amb Patrimoni, Successions, imposició verda i un mínim del 15% en l’impost de Societats.

¿Plantegen apujar els impostos? Alguns s’apujaran. No veig marge en la pròxima legislatura per abaixar impostos.