PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA ELECTORAL DEL PP

Rajoy recolza la seva reelecció en les baixades d'impostos i els gestos a les famílies

El candidat conservador promet rebaixes de dos punts a l'IRPF i ajudes a la discapacitat i a l'adopció internacional

El president reclama a l'oposició "unitat de veritat" en matèria antiterrorista

El president del Govern i del Partit Popular (PP), Mariano Rajoy, ha demanat aquest dissabte unitat de veritat contra el terrorisme. / MIGUEL LORENZO / VÍDEO: ATLAS

El president del Govern i del Partit Popular (PP), Mariano Rajoy, ha demanat aquest dissabte unitat de veritat contra el terrorisme.
El president del Govern durant la presentació del programa electoral del PP a València aquest dissabte.

/

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / VALÈNCIA

Mariano Rajoy torna a confiar en les rebaixes de impostos com una de les seves principals cartes per guanyar les eleccions. Malgrat que el 2011 va prometre baixades impositives que després en els primers mesos de Govern es van convertir en pujades generalitzades i  copagaments en serveis sensibles, el candidat del PP creu que els espanyols sabran reconèixer que aquestes mesures van servir per «superar la part més dura de la crisi», de forma que ara sí, gràcies a les reformes del PP, l’economia permet certes alegries que formen part de l’adn conservador.

En un míting celebrat a València davant d’unes 1.300 persones, el president del Govern va desgranar ahir les línies mestres del programa electoral del PP, que els conservadors presentaran de forma detallada i per blocs en els pròxims cincs dies per intentar marcar l’agenda de la precampanya.

    

Rajoy va avançar que si revalida el seu càrrec, baixarà dos punts els tipus màxim i mínim de l’IRPF, cosa que deixaria el marginal en el 17% i el màxim, en el 43%. Aquestes rebaixes s’unirien a canvis «importants» en les cotitzacions socials, destinats sobretot a fomentar l’ocupació de dones, joves i aturats de llarga durada, així com a reduir la precarietat.

El candidat conservador també va pensar en les famílies i les pimes, al prometre un increment de les quanties dels anomenats xecs a unitats familiars, als quals se n’hi afegirà un per a persones discapacitades que treballin, així com mesures per augmentar el volum de les empreses més petites. Per últim, les parelles que adoptin fora d’Espanya es podran deduir les despeses. 

INSISTEIX EN LA UNITAT D'ESPANYA

Rajoy va aprofitar l’acte per resumir a set els seus objectius per a la pròxima legislatura, entre els quals s’inclou la unitat d’Espanya, que tindrà un pes important en el bloc del programa que es presenta avui. El cap de l’Executiu va reiterar que ell defensarà la integritat territorial «li dolgui a qui li dolgui». 

La catalana Andrea Levy, coordinadora del compromís electoral i que el va precedir en l’ús de la paraula, va prometre a més que el seu partit no posarà «pegots» ni «amagarà amb ocurrències» la defensa dels valors constitucionals, referint-se a les terceres vies que en proposen altres per solucionar el conflicte català.

El president va citar, a més, entre les seves prioritats la lluita contra la corrupció, sabent que al País Valencià aquest problema els ha tret molts vots. El líder del PP no va avançar cap mesura però sí que va garantir que posarà «tot la seva dedicació» a fer que «algunes de les coses» que s’han vist els últims anys «no es tornin a repetir».

DEMANA TEMPS en LA GUERRA DE SÍRIA

Per últim, el candidat popular es va aturar en l’amenaça gihadista per reclamar a l’oposició temps per decidir si augmenta o no la implicació militar espanyola en la lluita contra el Daesh. Rajoy va demanar als seus oponents que, mentrestant, es mantinguin «en la unitat de veritat», després que divendres el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el critiqués per «no mullar-se» i no prendre ja una decisió sobre la guerra a Síria.

Notícies relacionades

El candidat conservador  va justificar la seva indefinició amb l’argument que en matèria antiterrorista les decisions «s’han de pensar bé» i actuar de forma consensuada amb els aliats, esperant que hi hagi un pla en el qual es fixi l’aportació de cada país.

En aquest sentit, el president va posar en valor la seva «experiència» a l’hora d’afrontar els reptes difícils, com a valor en alça enfront de la presumpta imperícia dels seus oponents. «Al Govern s’hi arriba après», va presumir, per a a continuació assenyalar que el PP «no és un invent d’última hora» i per això les seves promeses són reals i no «conills que s’extreuen del barret» amb la idea de buscar «titulars».