EL POLS SOBIRANISTA

El Parlament al·lega al TC que la declaració de ruptura no té efectes jurídics

"És un acte parlamentari d'estricta naturalesa política", addueix el tribunal per sol·licitar que no impugni el text

1
Es llegeix en minuts

Una declaració política sense efectes jurídics. Aquest és el principal argument al qual s'aferra el Parlament per sol·licitar al Tribunal Constitucional (TC) que no impugni la declaració de ruptura amb Espanya aprovada el 9 de novembre. En el seu escrit d'al·legacions després de la suspensió del text, la Cambra catalana defensa que la resolució és "un acte parlamentari de naturalesa estrictament política" que manifesta una "voluntat parlamentària basada en el principi democràtic i en l'exercici del pluralisme polític". En conseqüència, segons el Parlament, res del que s'expressa en la declaració pot vulnerar ni l'Estatut ni la Constitució.

Notícies relacionades

"La resolució no té els elements necessaris per ser objecte idoni d'un procés jurisdiccional d'inconstitucionalitat i només pot ser considerada com una declaració mitjançant la qual el Parlament de Catalunya manifesta una voluntat política que, en si mateixa, no pot conculcar el marc constitucional i estatutari, ja que aquest no prohibeix l'expressió i la defensa de projectes polítics no coincidents amb la Constitució", sostenen els juristes de la Cambra en el seu recurs, la presentació del qual va ser aprovada per la Mesa amb els vots a favor de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot i l'oposició de Ciutadans i el PSC.

El Parlament també subratlla que la resolució independentista "ha sigut adoptada en l'exercici de la funció d'impuls de l'acció política i de govern", que expressa "el contingut del mandat polític adquirit pels grups parlamentaris que han exercit la iniciativa [Junts pel Sí i la CUP]", i que aquest mandat "es fonamenta en els programes electorals sotmesos al lliure exercici democràtic del dret fonamental de participació política".