EL POLS SOBIRANISTA

El Constitucional anul·la l'Agència Tributària Catalana

Afirma que la norma catalana vulnera la competència de l'Estat sobre el règim dels funcionaris

El Tribunal Constitucional, en una foto d’arxiu.

El Tribunal Constitucional, en una foto d’arxiu. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

El Tribunal Constitucional ha declarat il·legal la creació de un cos propi d'inspectors i gestors d'Hisenda Catalunya perquè considera que vulnera la competència de l'Estat sobre els funcionaris. Amb aquesta decisió, l'alt tribunal remata la intenció del Govern d'Artur Mas de comptar amb una estructura de l'Estat com la “Hisenda pròpia”.

La sentència rebutja la norma catalana perquè configura “una modalitat d'accés a un cos de funcionaris públics” de la Generalitat en què estan “vedades diverses categories de personal”. I és que la legislació anul·lada buscava “la integració voluntària” d'aquests funcionaris sempre que tinguin destí definitiu a Catalunya o prestin serveis a la Generalitat o en el sector públic que en depengui.

Els magistrats sostenen que aquest plantejament contradiu el “dret d'accés en condicions d'igualtat a la funció pública”. I rebutgen que aquest cos de funcionaris es consideri com un sistema de provisió de llocs de treball, com va al·legar la Generalitat.

ARGUMENTS I RÈPLICA

Els jutges expliquen que en la funció pública és normal que es canviïn de llocs de treball, però que la pretensió de la Generalitat no és aquesta mobilitat, sinó restringir la participació en aquest cos a funcionaris que treballin a Catalunya. Per això, afirma que aquesta norma “contradiu d'una manera efectiva i insalvable la norma bàsica d'accés a la funció pública”. El TC ja va suspendre aquesta norma el mes de juliol passat després d'admetre el recurs del Govern central.

Mas va legislar aquesta normativa amb la intenció de crear una “Hisenda pròpia” que recaptés tots els impostos que es generin a Catalunya. Per això, en els últims pressupostos CiU i ERC van acordar incrementar la partida per a l'Agència Tributària de Catalunya de 33 a 54 milions d'euros i augmentar la plantilla de 168 a 500 funcionaris. A més, aquesta norma buscava donar cobertura als funcionaris estatals de l'Agència Tributària que volien incorporar-se a la catalana, ja que per poder integrar-se en aquest cos havien de demanar una excedència davant la negativa de la Hisenda estatal d'autoritzar el seu trasllat en comissió de serveis.

Notícies relacionades

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha replicat que el Govern català "tira endavant" el projecte perquè la resolució només afecta un article (el de la incorporació voluntària de funcionaris) que la Generalitat ja està treballant per reformular-lo. 

FRACCIONAMENT DEL FLA

En el terreny de la confrontació entre administracions, el Ministeri d'Hisenda té previst fraccionar en un màxim de 10 trams els 3.000 milions d'euros de l'excedent del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Amb aquesta mesura, Cristóbal Montoro vol assegurar-se que la Generalitat destina els diners al pagament de proveïdors i no al procés sobiranista. Per Mas, en canvi, aquestes condicions representen un "ofec" i una "humiliació"ofechumiliació.