UN CLAN ACORRALAT

El jutge sosté que la família Pujol té fons a Suïssa

De la Mata assegura que l'assessor fiscal del clan, Sánchez Carreté, coneix "els detalls" dels diners al país helvètic

El magistrat destaca que part dels diners ocults a Andorra i en paradisos fiscals s'han fet servir per finançar activitats polítiques

Repetidor 8 Sánchez Carreté, ahir, durant la comissió d’investigació sobre el ’cas Pujol’, al Parlament.

Repetidor 8 Sánchez Carreté, ahir, durant la comissió d’investigació sobre el ’cas Pujol’, al Parlament. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
M. BATALLAS / J. G. ALBALAT / MADRID / BARCELONA

El jutge José de la Mata sosté que Joan Anton Sánchez Carreté, assessor fiscal de la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, coneix «els detalls» dels diners ocults a Suïssa. Així consta en una de les 15 interlocutòries dictades el 27 d’octubre per registrar els domicilis dels germans Pujol i d’empresaris relacionats amb aquesta trama. En una de les resolucions, el magistrat afirma que als comptes d’Andorra que gestionava Pujol fill «hi ha ingents sortides de diners» a paradisos fiscals, i que una part d’aquests fons es «van derivar per al finançament d’activitats polítiques».

De la Mata ja té establert un patró de conducta de la família Pujol gràcies a les dades aportades per Andorra i als informes elaborats per la Policia i l’Agència Tributària. Per exemple, explica que, quan els diners només eren a Andorra, el primogènit els repartia entre els seus germans i la seva mare, i després els seus germans van recórrer a l’ús de societats instrumentals que van constituir per rebre les quantitats. I és que el capital dipositat al principat va ser transferit a Panamà, Suïssa, Liechtenstein, Luxemburg, Uruguai i les illes Verges, segons el jutge.

Una de les persones que coneixen «els detalls dels fons ocultats» per la família Pujol a Suïssa és Sánchez Carreté, ja que ha tingut «un paper important» en les operacions desenvolupades en aquest país. Aquest assessor fiscal va actuar, segons el jutge, com a intermediari entre Pujol i el testaferro John Rosillo, condemnat en un altre procés i que ja va morir. Per això, el togat va autoritzar el registre del seu despatx per localitzar els expedients de tres empreses de les quals eren titulars el matrimoni Jordi Pujol Ferrusola-Mercè Gironès. Pujol fill va explicar al jutge, el setembre del 2014, que els temes fiscals de les seves empreses els coordinava la seva exdona, però que els tenia «externalitzats en una societat» amb Sánchez Carreté. 

ACTIVITATS IL·LEGALS

El magistrat argumenta a les seves interlocutòries que els 12 comptes dels quals eren titulars el matrimoni Pujol-Gironès a Andorra «presenten multitud d’a-bonaments en efectiu que no poden assimilar-se a una activitat le-gal». I que els ordenants d’aquests ingressos «es caracteritzen per tenir interessos empresarials a Catalunya».

Notícies relacionades

El togat relata que aquests fons van ser utilitzats per finançar inversions de Pujol fill «a l’estranger amb diner negre». I, també, que el primogènit de l’expresident va usar els serveis de diversos professionals fiduciaris «perquè gestionessin els seus capitals a tot el món», com va ser el cas del ciutadà suís Charles de Bavier, que va rebre, per només dos mesos de feina, 13.625 francs suïssos. Aquesta dada fa sospitar el jutge «del volum de capital que va gestionar», ja que va buscar a Pujol Ferrusola inversions «per molts llocs, com Dinamarca o Jordània».

El jutge De la Mata també revela que «hi ha indicis que part dels capitals» en paradisos fiscals, com Andorra, «es van derivar per al finançament d’activitats polítiques», citant un museu i sense aportar més detalls sobre això.