L'ONZENA LEGISLATURA

Oriol Junqueras creu que seria un "frau" que no hi hagués un pacte CDC-CUP

El líder d'ERC veu "possible i probable" un acord per a la investidura d'Artur Mas

Contradiu Francesc Homs i afirma que "sí que hi ha majoria per a la independència"

El líder d’ERC sobre les negociacions amb les CUP: L’acord es produirà. N’estem convençuts. / FERRAN SENDRA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El procés independentista arriba al final, si tenim en compte les reaccions que suscita la negociació entre Junts pel Sí i la CUP. En aquest context, el de les hores greus per a una mobilització ciutadana i política que va néixer el 2012, cal interpretar el que ha dit aquest dimecres Oriol Junqueras. El líder d'ERC, fidel al seu paper d'intermediari entre CDC i els anticapitalistes, ha apel·lat les dues forces independentistes perquè aparquin les seves diferències més irresolubles i arribin a un acord perquè, si no, s'arriba al final del camí. "Si no hi hagués acord, això suposaria un frau a dos milions de persones", les que el 27-S van votar candidatures explícitament independentistes.

Els republicans han assistit amb preocupació a l'escalada verbal amb què la trinxera convergent va reaccionar al doble 'no' anticapitalista en la sessió d'investidura. Dimecres al matí, Junqueras va convocar una executiva extraordinària del seu partit per abordar el problema. Al final, Junqueras ha assenyalat que la sessió d'investidura va deixar clar que les propostes llançades anaven "pel bon camí, i que ara el que toca és recórrer el tros que falta". Va recordar que els anticapitalistes advoquen per un acord de més calat que doti el nou Govern de l'estabilitat parlamentària suficient per poder tirar endavant lleis tan importants com la de la "transitorietat jurídica".

Al mateix temps, l'estructura del Govern proposada per Mas va ser "acollida positivament" per la CUP, que va dir que la direcció del camí emprès era la correcta. Davant d'aquesta situació, Junqueras ha cridat les parts a tirar endavant l'acord. Això sí, Junqueras no s'ha mogut ni un mil·límetre respecte de qui ha d'ocupar la presidència: "El nostre candidat és i serà Artur Mas".

DESITJOS DE LA MINORIA

Notícies relacionades

A preguntes dels mitjans, el líder d'Esquerra ha afirmat que ell sí que creia que hi havia una majoria per "culminar" el procés independentista, en referència a la majoria parlamentària actual. És a dir, just el contrari del que va dir dimarts el candidat de CDC al Congrés, Francesc Homs. "És de lògica. Si no, seria donar compliment als desitjos de la minoria", ha sentenciat el republicà. 

El mateix Homs, martell de la CUP en els últims dies, ha aixecat el peu de l'accelerador. Aquest dimecres ha assegurat que creu fermament que al final hi haurà un acord entre Junts pel Sí i la CUP, i ha afegit que "el més raonable" és que aquest acord es produeixi abans que s'iniciï la campanya electoral de les generals, el 4 de desembre. En una entrevista a RNE, Homs va asseverar que "les negociacions sempre tenen els seus més i els seus menys", en referència al que va dir dies enrere, sobretot des de la seva pròpia trinxera o per ell mateix. Fins i tot Mas ha volgut posar el seu granet de sorra en la distensió i ha afirmat que, si bé "no hi havia solucions màgiques, sí que hi ha solucions" a la situació política catalana. "Perquè funcioni, tothom hi ha de guanyar alguna cosa i ningú perdre-ho tot", ha sentenciat el president.