ENTREVISTA AL GURU ECONÒMIC DE CIUTADANS

Garicano: "No estarem en coalicions, però facilitarem la governabilitat"

La mà dreta d'Albert Rivera dóna per fet que aconseguiria negociar amb Brussel·les un dèficit de 3.500 milions per al 2016

"Amb les nostres propostes les empreses de l'Ibex 35 pagaran més impostos que ara", assegura l'economista

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

És l'economista de capçalera d'Albert Rivera i acaba de publicar Recuperar el futuro, un llibre que constitueix la columna vertebral del programa econòmic de Ciutadans. Luis Garicano explica les seves línies vermelles en pactes i avança que demanaria a Brussel·les suavitzar l'objectiu de dèficit. 

--Albert Rivera diu que ja té pensat un equip de Govern. ¿Vostè es veu com a ministre d'Economia o d'Educació?

--Per a mi l'única condició per estar en un Govern és que estigui compromès amb el canvi i la regeneració. No formarem part d'un Govern que no controli i no dirigeixi Ciutadans.

--Això és complex. Vostès admeten que no hi haurà majories absolutes. 

--No estarem en pactes de legislatura o en coalicions, però facilitarem la governabilitat. No crec que ningú digui que Madrid o Andalusia són ingovernables. Ciutadans està compromès amb la governabilitat, però també  amb un programa de canvis profunds. Estaríem disposats a entrar en un pacte nacional per l'educació o un pacte per la reforma constitucional. 

-¿Quines competències cedides recuperaria l'Estat en la seva reforma constitucional?

--No estem parlant de recuperar competències, estem parlant de clarificar un Estat autonòmic que està en permanent polèmica.

--¿Quins són els eixos del seu sistema de finançament autonòmic?

--Hem de fixar unes carteres de serveis bàsics que han de ser especialment generoses en educació i sanitat i s'han de negociar en una cosa semblant al Pacte de Toledo, amb totes les autonomies. L'Estat ha de garantir el finançament d'aquestes carteres bàsiques, la resta l'ha d'assumir cada autonomia. La nostra posició no aposta per copagaments sanitaris ni en educació.

--¿Quina diferència hi ha entre copagament i la cartera bàsica que proposen?

--Les  carteres de sanitat i educació s'han de negociar en una cosa semblant al Pacte de Toledo, amb totes les autonomies, en un pacte nacional amb generositat. Sincerament el detall no l'hem posat sobre la taula.

--Ciutadans defensa la democràcia interna. Però vostè no es va presentar a primàries. 

--Correcte, perquè no vaig a la llista del Congrés dels Diputats.

--Però és un càrrec orgànic. ¿No seria bo?

--Sense cap dubte, l'executiva ha de sortir del congrés del partit. Però jo m'he incorporat entre congressos, estic a l'executiva des de l'ampliació. Els càrrecs públics s'han portat a terme de manera oberta i transparent.

--Brussel·les veu el 2016 un dèficit de 8.000 milions més que el previst pel Govern i obliga a refer els pressupostos. ¿Com afecta les seves propostes?

--Desgraciadament tindrem una rebaixa fiscal menor. Aquesta setmana presentarem una proposta revisada que permetrà reduir a 3.500 aquesta desviació de 8.000 milions que ens deixa el Govern del PP.

--¿On se situarà el dèficit el 2016?

--L'objectiu és un dèficit del 2,8%. Segons Brussel·les, amb els pressupostos aprovats se situarà en el 3,6%. Nosaltres plantegem mesures per deixar-lo en el 3,1%. Corregirem part de la desviació eliminant duplicitats en les administracions, suprimint les diputacions; i amb l'impost de societats, suprimint deduccions. 

--¿Això comporta la necessitat de renegociar amb Brussel·les els objectius de dèficit?

--Sí. Diré a Brussel·les que ens hem compromès amb un programa seriós de reformes. A canvi els demanarem que siguin raonables i ens permetin un dèficit més alt de 3.500 milions, però que serà 4.500 milions més baix que el que ens deixa el Govern del PP. L'acord em sembla relativament senzill.

--Societats: Amb la seva proposta, les empreses de l'Ibex 35 ¿pagaran més a prop del 20% o del 7,3% que paguen ara?

--Amb la nostra proposta pagaran més que ara. Revisarem el sistema de beneficis fiscals dels grups empresarials a l'exterior.

Notícies relacionades

--Cost de l'acomiadament. ¿És car o barat?

--El cost de l'acomiadament mitjà és de 13 dies, és baixíssim perquè hi ha una temporalitat enorme. L'objectiu és que s'acomiadi molt menys i que quan s'acomiadi costi més.