Herrera: «Mas és un 'broker'»

El líder d'ICV deixarà la primera línia de la política al març per dedicar-se a l'advocacia

2
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / BARCELONA

Arriba relaxat, cosa que no és gaire habitual en els polítics. Fins al mes de març, quan Iniciativa celebri la seva assemblea, seguirà al capdavant de la coalició però sentint-lo transmet la sensació que ja ha començat a anar-se'n (sabent que encara que en la seva nova etapa com a advocat no abandonarà l'activisme polític). Assegura que el mal resultat obtingut el 27-S no ha tingut res a veure en la seva decisió tot i que reconeix que va ser una campanya «mal executada amb una imatge excessivament sucursalista respecte a Podem» i lamenta que la seva gent hagi sigut víctima d'una «campanya bruta» en què es va intentar situar els ecosocialistes en el bloc del PP.

«M'han demanat que anés a Madrid però no em sembla atractiu. Potser el cos em demanava que ho acceptés, però el cor em deia el contrari». Per a ell no hauria sigut una experiència nova. Va ser diputat al Congrés durant dues legislatures. En la primera ja va descobrir que Alfredo Pérez Rubalcaba era un hàbil negociador i malgrat les seves discrepàncies sobre economia va entaular amistat amb Edu Madina. Va aconseguir convertir-se en un dels parlamentaris revelació de la Cambra, segons els periodistes que hi treballaven diàriament. Però el seu esforç no va ser recompensat a les urnes i en les generals del 2008 i amb el 99% del vot escrutat, ICV va perdre en directe per a totes les televisions el seu segon representant. Aquella nit, Herrera va pensar a tirar la tovallola.

Recorda amb afecte l'etapa del tripartit encara que lamenta que es van imposar les decisions dels socialistes. Quan se li pregunta per què no van aixecar més alfombres recorda que va ser un conseller d'ICV Salvador Milà qui va portar als tribunals el cas Adigsa, una part del qual s'ha arxivat mentre una altra està pendent de judici.

«Tot o res»

Notícies relacionades

Sobre l'anomenat procéses mostra molt crític amb el paper que hi ha tingut Artur Mas tot i que durant uns mesos Herrera, federalista confés, va ser dels que va estar més d'una vegada al despatx del president de la Generalitat per intentar encarrilar el camí del dret a decidir. «Mas és un broker, no és un polític. És un gran supervivent que es mou pel tacticisme». Preguntat per si en algun moment es va sentir utilitzat pel líder convergent, assegura que no, encara que deixa clar que, segons la seva opinió, Mas va intentar fer-ho: «És capaç d'utilitzar tothom. Nosaltres no ens vam deixar però ell [Mas] ho va intentar».

Reconeix que la proposta d'ICV encara no sedueix com l'independentisme però està convençut que és la via que acabarà triomfant. Si és així, ell segurament ja ho veurà des de la barrera.