EL POLS SOBIRANISTA

Junts pel Sí i la CUP reforcen amb un annex la declaració de ruptura per "blindar" drets

Els dos grups plantegen impulsar accions contra la pobresa energètica i a favor de la immersió lingüística, entre altres "qüestions fonamentals"

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Junts pel Sí i la CUP han registrat aquest divendres al Parlament un annex a la proposta de declaració d'inici del procés d'independència. Els dos partits sobiranistes han tornat a arribar a un acord per desenvolupar el vuitè punt d'aquest document, en què es parla d'acatar únicament els mandats de la Cambra catalana, i amb aquesta ampliació pretenen "blindar drets fonamentals" amb accions en defensa del decret contra la pobresa energètica, del model de immersió lingüística, de la sanitat pública i dels refugiats.

Notícies relacionades

L'annex, que consta de quatre pàgines, també insta a desobeir la llei estatal de seguretat pública (la 'llei mordassa') i a defensar el dret a l'avortament. Així mateix, advoca per aplicar mesures "d'accés a una vivenda digna" i per establir un finançament d'un pla de xoc social i de gestió del deute. En definitiva, segons ha subratllat el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, es tracta de demostrar "que la independència va d'això, de garantir els drets de les persones i que aquestes puguin viure millor".

El número u de la CUP al Parlament, Antonio Baños, ha insistit en aquesta tesi i ha afegit que aquesta proposta de resolució el que pretén és evitar amb la independència que "l'Estat espanyol segueixi torpedinant els drets fonamentals dels catalans". El dirigent de la força anticapitalista, no obstant, ha tornat a insistir que aquest acord no està vinculat al debat d'investidura. És a dir, que no canvia la seva postura al voltant de facilitar la reelecció d'Artur Mas com a president de la Generalitat.